PASTAGRATÄNG MED BACON

Hej allesammans!
Hoppas ni alla hade en riktigt trevlig påskhelg tillsammans med dem ni tycker allra mest om! Jag spenderade faktiskt smerparten av min lång helt själv, eller ja, tillsammans med hunden i alla fall. Sambon tog med barnen ner till sin mamma i Kävlinge, där de firade påsk medan jag satt hemma och pluggade juridik. Ja, faktiskt, och ni kan tro att denna inlämnningsuppgiften avar riktigt trögstartad för min del, men till slut släppte spärren i alla fall. Så, nu är jag ännu närmre slutmålet, vilket känns underbart skönt! Jag spenderade dock inte riktigt hela påsken själv.
På långfredagen körde jag och barnen ner till Blekinge och hälsade på min mamma, där fick vi god mat och barnen fick påskgodis. Vi var även hemma hos mina morföräldrar och fikade. Vi köpte med oss världens sötaste små påskbakelser i form av kycklingar hem till mormor och morfar från det lokala caféet i min hemby. Det var en trevlig och solig dag, vi till och med intog fikat ute på mormor och morfars altan, så nu är årets första utefika avcheckad!
På påskafton begav sig resten av min familj iväg, och jag styrde bilen hem till bästa vännen på lite gott snack och ännu en fika i solen medan hennes barn hoppade studsmatta i bara shorts och t-shirt intill oss. Ja, mina vänner, nu kommer den, sakta med säkert. Mina favoritårstider, min tid på året helt enkelt. Våren, sommaren. Högt efterlängtat!
Hursom, allt plugg eller vad det nu kan ha varit, tog ut sin rätt, och nu de senaste dagarna har jag legat i feber och frossa… Inte särskilt kul eller inspirerande, och ja, det går väl förhoppningsvis över vilken dag som helst nu (faktum är att jag är piggare idag som tur väl är), så det ska nog snart bli människa av mig också igen.
Nåja, sådant är ju inte så kul att prata om egentligen, så nu lämnar vi febern och pratar om mat istället tycker jag, det är ju mycket roligare! Vi denna tiden på året börjar man ju gärna tända grillarna så mycket man bara kan, men för de där dagarna då det fortfarande är lite kallare, så kan det vara gott med en riktigt krämig och lättlagad familjefavorit: pastagratäng! Här i en version med salt bacon och mycket ost, mums!

Pastagratäng med bacon

4 portioner
  • 300 gram pasta
  • 1 zucchini
  • 140 gram tärnad bacon
  • 250 gram mozzarella
  • 2 dl riven ost
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 400 g krossade tomater
  • 0,75 dl tomatpuré
  • 2 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 vitlöksklyfta
  • salt och svartpeppar
  1. Koka pasta enigt anvisningarna på förpackningen, gärna någon minut eller två mindre.
  2. Skala och hacka löken. Fräs löken i en kastrull tills den blir glansig.
  3. Häll över de krossade tomterna, tomatpurén, vatten och smula ner buljongtärningen.
  4. Pressa ner vitlöken och låt tomatsåsen koka upp.
  5. Låt puttra samman några minuter.
  6. Smaka av tomatsåsen med salt och svartpeppar.
  7. Tärna zucchinin och stek zucchinin tillsammans med baconet.
  8. Skär mozzarellan i tärningar.
  9. Blanda samman pasta med zucchini, bacon, mozzarellatärningar och tomatsåsen i en ugnssäker form.
  10. Strö över riven ost.
  11. Gratinera på 225 grader i ugnen i ca 10-15 minuter, tills osten smält och fått fin färg.
Servera gärna gratängen tillsammans med en fräsch sallad, och varför inte en skvätt ketchup för den som tycker om det! 

Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *