Hej, hej denna sköna tisdag!
Har ni också påsklov nu? Här är det igång för fullt med allt vad det innebär: sovmorgon och bara-vara-dagar fullt ut. Vi älskar det! Det känns som att barnen har haft lika stort behov som mig själv att att få vara lediga från vardagsrutinerna ett litet slag. Vi behöver det alla ibland. Så, istället för tidiga skolmorn är det pyjamashäng långt in på förmiddagarna och lek med kompisar som gäller denna veckan för hela salten.
Själv är jag ju inte ledig, men har lyxen att kunna jobba hemifrån, så det är vad jag gör denna veckan. Resten av tiden hänger jag med barnen, som ännu så länge lyckats med bedriften att hålla hyfsat sams… De tycker tyvärr ganska mycket om att smågnabbas med varandra konstant i vanliga fall, men som sagt, ännu så länge. Håll tummarna att det varar!
Igår jobbade jag dock inte hemifrån, utan spenderade dagen i Växjö Konserthus tillsammans med kollegor istället medan barnen var hemma tillsammans med sin pappa för dagen. Vad jag gjorde i Konserthuset? En heldag fylld med inspirationsföreläsningar och annat smått och gått för personer inom omsorgsbranschen. Det var en trevig dag med härligt sällskap, men nu ser jag fram emot att spendera resten av veckan hemma tillsammans med mina små.
Jag har så smått även kommit igång med mitt skrivande av juridikinlämningsuppift, så om jag jobbar på med den i bra takt så tror jag minsann att det det där påskfirandet kommer kunna bli av till helgen också!
Vad äter ni till påsk? Ja, ägg och sill kankse förstås, den stående högtidsmaten i vårt avlånga land, oavsett högtid, men i övrigt? Om man bortser från själva påskbuffén? Jag tycker alltid att det är intressant att höra hur det skiljer sig vad gäller mattraditioner på olika plaster, så lämna gärna en kommentar och berätta vetja.
Själv tycker jag att laxen och lammet är givna proteiner när det kommer till påskmat. Det finns inget kött jag själv tycker mer än om just lamm… Gudomligt gott, och definitivt ett måste till påsk (och så ofta som möjligt annars också). Laxen är också en stående påskgäst, absolut! Den hör påsken till nästan lika som äggen och sillen, och idag vill jag tipsa er om ett busenkelt tips på lax till påsk. Lättlagad mat är alltid uppskattat, och denna rätten är inget undantag.
Laxsida på en bädd av kronärtskocka
4 portioner
- 500 gram laxsida eller laxfiléer
- 1 röd paprika
- 240 gram avrunna kronärtskockshjärtan på burk
- 1 paket fetaost
- 1 lime
- salt och citronpeppar
- Skär paprikan och kronärtskockahjärtanen i mindre bitar och läg i en ugnssäker form.
- Smula, eller skär, fetaosten i bitar och lägg över grönsakerna.
- Lägg laxen på grönsakerna och osten.
- Krydda med salt och peppar.
- Tillaga i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter, eller tills fisken är genomstekt.
- Ta ut laxen och riv över limeskal.
Servera fisken och grönskerna tillsammans med exempelvis potatismos.
Leave a Reply