Hing – asafoetida – dyvelsträck

Hing

Hindi – Hing                   Engelska – Asafoetida                  Svenska – Dyvelsträck

Hing, eller dyvelsträck som den heter på gammelsvenska, är en numer bortglömd krydda i Europa. I Indien däremot används den flitigt i t ex linsrätter och grönsakscurries och anses minska gasbildningen. Smaken påminner om lök och vitlök och den används därför ofta som substitut för dessa. Lukten är p g a en hög svavelhalt, intensiv.

Kryddan utvinns ur fänkåls-besläktade plantor. Man skär i stjälk och rot och samlar upp den mjölkliknande saft som rinner ut. Saften torkas sedan och mals till ett sandbrunt pulver. Pulvret blandas ofta ut med mjöl för att det inte ska bli för starkt.

Asafoetida är också en medicinalväxt och inom ayurveda används det mot matsmältningsproblem, gaser och gifter i tarmsystemet. I Europa användes dyvelsträck (djävulens träck) till att bekämpa spanska sjukan 1918 och även mot astma och bronkit. Än idag forskas det på asafoetidans effekt mot virusinfektioner.

För att få tag på hing måste man uppsöka en affär ssom är specialiserad på asiatiska matvaror.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *