Kryddor att ha hemma till paneer butter masala: chilipulver, garam masala, ingefära (färsk) koriander, vitlök (färsk).
Paneer butter masala
Det här är ett väldigt enkelt och lättlagat recept på paneer butter masala, som smakar som på restaurang. Det innehåller få ingredienser och ger utmärkt resultat. Till såsen används förutom lök och kryddor, tomatpuré och ketchup, samt en hel del grädde. Vill man ha en magrare variant kan man använda mer mjölk och mindre grädde.
Jag har för enkelhetens skull tagit halloumi istället för paneer, som är den färskost man använder i det indiska köket. Halloumi fungerar enligt mig, utmärkt som substitut för paneer. Naturell tofu är ett annat fullgott alternativ om man vill dra ner på fettet. (Jag kommer snart att laga egen paneer och lägga ut receptet här).
Recept Paneer butter masala
- 200 – 400 g halloumi /tofu /paneer
- 3 msk olja
- 1 st gul lök
- 2 st pressade vitlöksklyftor
- 1 msk riven färsk ingefära
- 1 msk koriander
- 1 tsk garam masala
- 0,5 tsk chilipulver
- 1 msk tomatpuré
- 1-2 msk ketchup
- 1 dl mjölk
- 2 dl grädde
- salt
- socker
Gör så här:
1) Finhacka löken och fräs den i olja tills den är gyllenbrun. Tillsätt vitlök och riven ingefära och låt fräsa ett par minuter.
2) Tillsätt de torra kryddorna + salt och låt fräsa 30 sekunder.
3) Tillsätt tomatpuré och ketchup och rör om ordentligt. Häll i mjölken, sänk värmen och låt puttra ca 5 min under lock.
4) Tillsätt grädden och sist halloumin och låt puttra ca 3 min.
Klart att serveras!
Leave a Reply