Kokosris
Kokosris är något så enkelt som ris kokat i kokosmjölk (toppat med stekt lök och (stekta) russin). Det ger riset en mild smak av kokos och gör det lent och saftigt. Det är en mycket diskret smaksättning och rätten liknar smörrissom jag tidigare lagat.
Det var intressant att steka russin (se bild), det har jag aldrig gjort förut. De liksom blåser upp sig och då är det dags att ta dem från spisen, annars bränns de. Tyvärr så sjunker de ihop ganska snabbt igen och ser då mer ut som vanliga russin. Smaken på ett stekt russin är lite salt och det blir lite segare i konsistensen.
Nästa gång jag gör kokosris tror jag att jag hoppar över att steka russinen och bara lägger på dem som de är. Jag ska också prova att blanda några matskedar vanlig kokos i riset medan det kokar för att få en tydligare kokossmak på det hela.
Recept Kokosris
- 2,5 dl ris
- 1 burk kokosmjölk
- (eventuellt 1 dl vatten)
- salt
- 0,5 dl russin
- 1 gul lök (skivas tunt)
- 2 msk mandelspån
- smör till stekning
Gör så här:
1) Häll ris, kokosmjölk (och eventuellt vatten) och salt i en kastrull. Koka upp på medelstark värme och när vätskan försvunnit sänk värmen. (Eller koka som vanligt när du kokar ris)
2) Stek russin, lök och mandelspån.
3) Rör om i det färdiga riset med en gaffel och lägg på de stekta ingredienserna som dekoration!
Receptet hittade jag i kokboken ”Det indiska köket”. Serveras tillsammans med t ex Koftacurry!
Leave a Reply