Kitchari anses vara väldigt nyttigt och rekommenderas av yogis och ayurvediska hälsogurus för att rena kroppen och stabilisera obalanserade magar. Rätten har ett högt protein- och näringsinnehåll och är samtidigt lättsmält och skonsamt för mag- och tarmsystem.
”Kitchari” betyder blandning, oftast av ris, linser och grönsaker som man kokar tillsammans i en och samma gryta. Tillagningen är därför mycket snabb och enkel. Det här receptet har jag fått av en indisk munk som jag och min man hade förmånen att resa tillsammans med i Indien under flera veckor. Jag använder hans recept som bas och varierar sedan ingredienserna efter vad jag är sugen på och vad som finns hemma. Enligt grundreceptet ska det vara lika delar ris, linser och grönsaker och kryddningen utgörs av samma mängd spiskummin som gurkmeja. Mer komplicerat än så behöver det inte vara! När det gäller kryddningen tycker jag att det är gott att ha i lite ingefära också, färsk eller malen spelar ingen roll. Och varför inte lite koriander? Experimentera gärna med lite olika kryddfrön och färska kryddor också. Det är ju bara fantasin som sätter gränser! Det samma gäller grönsakerna.
Även om kitchari är väldigt gott är det kanske inte det första jag skulle bjuda mina middagsgäster på. Det är mer vardagsmat som är lätt att slänga ihop, räcker länge och samtidigt är svårslaget hälsosam. Det bästa är att rätten även går hem hos min tvååring som kan äta hur mycket som helst.
Nedan följer de ingredienser som jag använde i min kitchari den här gången, men variationsmöjligheterna är som sagt många. Jag skulle dock inte hoppa över gurkmeja eftersom det ger en så härlig färg på något som annars lätt ser oaptitligt ut. Jag skulle också vara försiktig med att tillsätta chili … och kanske också lök.. i allafall om man vill bibehålla rättens skonsamhet för magen. Jag tycker inte att det gör något om mängden grönsaker överstiger mängden ris och linser.
Om man vill kan man fräsa kryddorna i lite smör innan man rör ner dem i kitcharin. Jag brukar dock bara hälla i dem i kokvattnet.
Recept Kitchari
- 3 dl linser (röda eller gula)
- 3 dl ris (helst basmati)
- 3 dl hackade grönsaker ( t ex paprika, morötter, lök, tomat, blomkål)
- 12 dl vatten
- 2 tsk spiskummin
- 2 tsk gurkmeja
- 1 tsk malen ingefära
- 1 tsk malen koriander
- (eventuellt 3 msk smör)
- 1 tsk salt (eventuellt mer)
Gör så här:
1) Häll ris, linser, hackade grönsaker och vatten i en stor kastrull tillsammans med kryddorna och koka tills allt är mjukt ca 20 min.
ELLER
så fräser du alla kryddor utom gurkmejan och saltet i smör i stekpanna först och rör sedan ner kryddblandningen i den färdiga ris- och linsblandningen som kokats enligt ovan. (Gurkmejan och saltet ska dock i kokvattnet).
Leave a Reply