Gult kryddris – Peelay chaaval – Indiskt ris

Ett festligare indiskt ris!

(Kryddor att ha hemma till indiskt ris: gurkmeja, kryddnejlikor, lagerblad, vitlök (färsk))

Ris är ett naturligt tillbehör till indisk mat. Man kan lätt smaksätta riset så att det blir både godare och vackrare. Jag tycker att detta gula kryddris passar till de flesta indiska rätter och även kan ätas som en rätt i sig. Receptet är omgjort men baserar sig på ett recept ur Ove Pihls ”Indiska kokboken”.

Recept Gult kryddris / Peelay chaaval / Indiskt ris

  • 25 g smör
  • 2 msk rapsolja
  • 2st  gula lökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • 5 dl basmatiris
  • 2 tsk gurkmeja
  • 9 dl vatten
  • 7 st kryddnejlikor
  • 2 – 3 st lagerblad
  • 1,5 tsk salt

Gör så här:

1) Hacka löken och vitlöken. Fräs i smör + olja på medelvärme i ca 5 min utan att löken får färg.

2) Häll i riset och gurkmejan och rör runt ordentligt.

3) Tillsätt vatten, salt, lagerblad och kryddnejlika och låt koka långsamt under lock 20 min tills vattnet försvunnit.

Sedan har du ett delikat indiskt ris att servera till middagen!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *