Vad innebär Star Alliance?

Vad är Star Alliance? Vad är fördelarna med att åka med ett alliansbolag och vilka förmåner kan jag som resenär få? Under en flygning med SAS säger alltid piloten eller kabinpersonalen “Välkomna till SAS och Star Alliance”.

SAS är en del av flygbolagsalliansen Star Alliance, och är till och med en av grundarna. Det var år 1997 som SAS, Lufthansa, United Airlines, Air Canada och Thai Airways grundade Star Alliance. Under åren har alliansen vuxit och innefattar idag 28 flygbolag:

SAS, Lufthansa, United Airlines, Air Canada, Thai Airways, Adira, Aegean, Air China, Air India, Air New Zealand, Ana, Asiana Airlines, Austrian, Avianca, Brussels Airlines, Copa Airlines, Croatia Airlines, Egyptair, Ethiopian, Eva Air, Lot Polish Airlines, Shenzhen Airlines, Singapore Airlines, South African Airways, Swiss, TAP Air Portugal, Turkish Airlines.

Flygbolagen är i sig egna bolag, med egna flygplan och bonusprogram men har samarbete med varandra tack vare Star Alliancemedlemskapet.

Inom en allians kan flygbolagen samarbeta med bokning av flygresor/biljetter, incheckning på flygplatser, bagagehantering, lounger, teknik- och logistik med flygplan och möjligheten med poängintjäning på varandras flygningar, inom respektive bonusprogram. I praktiken för kunden innebär detta att du kan boka en resa ifrån Köpenhamn till Hawaii, och flyga via San Francisco, New York eller Chicago, och inleda resan med SAS men avsluta den med United Airlines. Den första flygningen, eller benet kallat på flygspråk, sker med SAS. I USA kommer du sedan få byta till en flight som flygs av United Airlines. Väskan, och du själv, kan således bli incheckad hela vägen till Hawaii (med undantag för att du måste bära ditt eget bagage genom tullen på första flygplatsen i USA) men du behöver inte göra om incheckningen i USA med nytt boardingkort och bagagetag.

Fördelar för mig som resenär med en allians?

Vad är fördelen med att resa med ett Star Allianceanslutet flygbolag? Som resenär behöver man inte ha hög statusnivå för att kunna utnyttja fördelarna av att flyga med en allians.

Vi tar ett exempel. Du ska åka tillsammans med din sambo till Los Angeles ifrån Ängelholms flygplats, via Arlanda. Mellan landning på Arlanda och avgång mot Los Angeles har du två timmars anslutning. På grund av att flygplanet ifrån Ängelholm blir försenat, missar du din avgång till Los Angeles ifrån Arlanda. Nästa SAS-flygplan som avgår till Los Angeles ifrån Arlanda går om ett dygn. Det är såklart inget alternativ för dig.

Istället kommer SAS-personalen att försöka omboka dig till en annan flygning, baserat på platstillgång och när de möjliga flighterna avgår. Möjligheten att åka via New York, Chicago, Washington DC eller San Francisco finns istället. Sista sträckan, oavsett vilket alternativ det blir, kommer att flygas med en annan Star Alliancepartner, högst troligt United Airlines. Det kan till och med vara så att den första sträckan flygs med ett Star Alliancebolag, t.ex. Air Canada ifrån Köpenhamn till Toronto, och sedan vidare med United till Los Angeles.

Personligen har detta hänt mig ett par gånger genom åren. Jag skulle flyga ifrån Los Angeles via San Francisco men det var ett tekniskt fel på flygplanet i Los Angeles. Istället fick jag flyga hem med Lufthansa ifrån Los Angeles till Frankfurt och sedan vidare mot Köpenhamn. Min totala tidsförlust blev c:a 1,5 timme. Om jag hade rest med ett alliansfritt bolag, alltså ett bolag som inte tillhör eller samarbetar med andra flygbolag, hade jag högst sannolikt blivit kvar i Los Angeles minst ett dygn.

Om man åker med flygbolag som inte ingår i en allians, riskerar man som passagerare att bli fast på avreseorten då det bolaget inte har några allianspartners att boka in sina passagerare hos.

Prioriterad incheckning

Som Eurobonus Gold- eller Eurobonus Diamondmedlem har man samtidigt statusnivån Star Alliance Gold. Det innebär att man vid flygningar med ett Star Allianceanslutet flygbolag, kan nyttja flera olika förmånder såsom bl.a. prioriterad incheckning, oavsett vilken bokningsklass man har på sin flygbiljett.

Det kan dock vara bra att veta att det är den avsedda incheckningsdisken för Star Alliancegold man ska hålla utkik efter. Det kan finnas särskild incheckning för t.ex. passagerare i First Class, och det är inte säkert att man får använda den disken om man åker i Economy, även om man har Star Alliancegold. Håll utkik efter symbolen med Star Alliance Goldmärket så vet du vart du ska checka in.

Tack var den prioriterade incheckningen får du även tillgång till prioriterad bagagehantering, det vill säga, ditt bagage har prioritet och din väska / väskor ska komma bland de första på bagagebandet på din slutdestination.

Prioriterad bagage brukar ofta ha en orange lapp som sticker ut från bagagelappen ,med texten: PRIORITY

Gold Track

Gold Track är Star Alliance motsvarighet till SAS Fast Track, det vill säga prioriterad säkerhetskontroll.

Efter att ha checkat in bagaget kan det vara ganska skönt att slippa den långa kön till säkerhetskontrollen!

Antingen har du bråttom till din flight, till taxfreen eller så vill du maximera tiden i en eller flera av loungerna! Då kan Fast Track / Prioriterad säkerhetskontroll vara smidigt!

Visa bara ditt boardingkort och ditt Guld/Diamondkort och du är igenom! På flera ställen får man dessutom ta med sig en gäst även om den förmånen ibland enbart gäller dig som statusmedlem. Lägg på ett leende och var trevlig mot personalen så kommer du med stor sannolikhet få med dig din medresenär!

Gold Track finns på fler än 150 flygplatser i världen! Kika här får att se om en flygplats du passerar finns med!

Loungetillgång

Om du har uppnått en viss statusnivå hos något av medlemsbolagen, som inom Star Alliance ger statusnivån Star Alliance Gold, kan du få tillträde till några av allianspartnernas flygplatslounger. På många större flygplatser har flera Star Alliancebolag lounger och utanför loungen brukar det stå en skylt över vilka flygbolag som accepteras. Kravet är förutom statusnivån, att du har en giltig flygbiljett med ett av de Star Allianceanslutna flygbolagen. På vissa mindre flygplatser kan det vara så att t.ex. Lufthansa har tillgång till en lounge men att Air Canada och SAS inte har det. Allting beror på vilket avtal som finns mellan flygbolagen och loungen. På större flygplatser har Star Alliance egna lounger, ett exempel på en sådan är Star Allianceloungen på LAX, i Los Angeles.

Om du flyger ifrån Los Angeles (LAX) och har möjligheten rekommenderar jag verkligen att vara i god tid på flygplatsen och prova på Star Alliance Gold loungen. Ta lite mat från buffén, hämta en drink i baren och gå sedan ut och njut av den friska luften på terassen där du bl.a. ser flygplan som landar och startar.

Har du inte duschat innan du kommer till flygplatsen? Ta det lugnt! Ta en dusch i loungen innan du boardar din flight hem!

Prioriterad ombordstigning

Det kan vara skönt av flera anledningar att komma ombord bland de första resenärerna.

Oavsett om du reser i First, Business, Premium Economy eller Economy, kommer du med ditt Star Alliance Goldkort vara en av de första som boardar flygplanet.

Ställ dig i kön för prioboarding och du kommer smidigt in till din plats på flygplanet.

Bl.a. kan det vara skönt att komma ombord tidigt för att ha ditt bagage nära till hands, om det är många passagerare som ska använda bagagehyllan ovanför sätena!

Poängintjäning oavsett flygbolag

En annan fördel att flyga med ett Star Alliancebolag är möjligheten att tjäna flygpoäng oavsett vilket bolag inom alliansen man flyger med. Jag kan t.ex. köpa en flygbiljett med Singapore Airlines och ändå tjäna eurobonuspoäng. Varje flygbolag inom Star Alliance har sitt eget bonusprogram men jag kan välja att tjäna in flygpoängen med det bonusprogram jag själv använder, i mitt fall Eurobonus.

T.ex. kan Lufthansas Miles and More-medlemmar tjäna flygpoäng på sina flygningar med SAS på samma sätt som jag som SAS eurobonusmedlem tjänar eurobonuspoäng på mina flygningar med Lufthansa. Det finns egentligen bara två biljettyper som inte genererar några bonuspoäng. Det är rena poängbiljetter, alltså bokade bonusresor, samt vissa bokningsklasser, ofta de biljetter som är väldigt billiga. Dock kan även vissa biljetter som är rabatterade, t.ex. kampanjpriser på resor i businessclass med vissa flygbolag generera inga eller väldigt få eurobonuspoäng. Återigen, allt beror på bokningsklassen.

Ett tips för att uppnå en högre statusnivå är att koncentrera sig på ett bonusprogram för att uppnå så hög status som möjligt! Det är inte bra att sprida ut sin poängintjäning i ett flertal olika Star Alliancebolag. Dels har man då poäng i flera medlemsprogram som inte går att slå ihop, och dels blir det svårare att nå en högre statusnivå.

Min rekommendation är att man samlar alla poäng i t.e.x Eurobonus för att kunna utnyttja poängen maximalt till resor samt för att uppnå en högre statusnivå. Om man reser väldigt mycket, och t.ex. innehar Diamondstatus hos SAS, kan man även försöka uppnå en högre status hos t.ex. Lufthansa. Detta rekommenderas dock bara om man som jag tidigare skrivit, reser väldigt mycket och kan anse sig ha nytta av två högre statusnivåer.

Om du tittar på bokningsbekräftelsen här till höger, så ser du att det är en flygning med SAS och mellan Köpenhamn och London. På bokningsbekräftelsen har jag gjort två markeringar och ringat in två bokstäver, L och T. Om du tittar något högre upp än bokstäverna på biljetten så ser du vad de betyder. Det är flight, datum, bokningsklass och status på flygbiljetten. Det är alltså bokningsklasen som avgör hur mycket poäng jag tjänar med respektive flygbolag inom Star Alliance. Bokningsklassen är en bokstav och kan betyda olika mycket poängintjäning beroende på om det är en flygning inom Europa eller till övriga världen.

Om jag tar Lufthansa som exempel. Det finns en hel del olika bokningsklasser och även om du och din kompis åker i business, och sitter bredvid varandra, kan ni tjäna olika mycket poäng. Det beror enkelt förklarat på hur mycket du har betalat för din biljett, alltså vilken bokningsklass du flyger i. Bokningsklassen berättar, förutom hur mycket poäng du tjänar, främst hur flexibel din biljett är vad gäller ombokning, ändring och avbokning.

När det kommer till att räkna ut poängintjäningen med olika flygbolag för en lite längre resa, t.ex. till USA får du använda ett annat verktyg.. Jag har tagit rutten Arlanda – Frankfurt – San Francisco, tur och retur med Lufthansa som exempel. På sidan GC Map, Great Circle Mapper, går det enkelt att söka fram distansen mellan flygplatserna. Och det är just distansen som är det intressanta för att få fram poängintjäningen, tillsammans med antal procents intjäning som bokningsklassen ger.

Distansen i exemplet ovan, är 12291 miles. I Eurobonusprogrammet avrundas avstånden till närmsta hundratal uppåt, och det är isåfall 12300 miles. Om du har en bokningsklass som ger 100% poängintjäning med Lufthansa, får du således c:a 12300 poäng för en sådan flygning. Om du t.ex. har köpt en Economy lightbiljett, och bokningsklassen är K, L eller T, får du enbart 25% poängintjäning, d.v.s. knappt 3000 eurobonuspoäng.

Ovan urklipp är ifrån poängintjäningstabellen för Lufthansa på sas.se. Motsvarande tabeller finns för övriga flygbolag inom Star Alliance.

Star Allianceidentifiering

Ser du till stjärnan till höger om cockpit? Det är symbolen för Star Alliance och återfinns på de flygplan som tillhör flygbolag inom Star Alliance. Vissa flygplan, som den Boeing 737 du kan se överst på sidan, har en såkallad Star Alliance-livery, eller målning, för att visa att flygbolaget tillhör ett bolag som är med i Star Alliance. Varje flygbolag som är med i alliansen, har ett visst antal flygplan målade i Star Alliancefärger, och en mindre företagslogga, för att visa vilket flygbolag flygplanet tillhör. På så sätt, är det väldigt enkelt att identifiera om ett visst flygbolag är en del av Star Alliance eller inte.

Glöm inte att alltid registrera ditt Eurobonusnummer när du flyger med Star Alliance!

Med reservation för eventuella skrivfel. Denna sida är en privat sida ämnad att förenkla poängresande för privatresenärer. Den är inte sponsrad eller på annat sätt betald av SAS, Star Alliance, American Express eller SEB Mastercard. På sidan förekommer produkter som jag anser är bra för ett smidigt och tryggt resande. Flera av produkterna jag skriver om, använder jag själv. Inga inlägg på sidan är sponsrade.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *