En tipspromenad är en given aktivitet på nästan varje kalas, fest och annan sammankomst. Det är alltid läge för en tipspromenad och det finns väl ingen som tackar nej till en liten promenad med roliga och/eller lärorika frågor med trevligt sällskap? Vinner du eller ditt lag tipsrundan?
Läs allt om tipspromenader och tipsrundor på den här sidan. Vi börjar med informationen att du kan använda färdiga tipspromenader från den här sajten för din egen runda. Självklart kan du också blanda lite hur du vill!
Färdiga tipspromenader från Quiz24.se för din tipspromenad
Här på sajten finns quiz med sammanlagt många hundra frågor i olika kategorier. I menyn ser du vilka kategorier som är representerade och varje kategori fylls löpande på med fler frågesporter.
Varje frågesport har minst 7 frågor och upp emot 20 stycken frågor.
Använd gärna frågorna när du sätter ihop en egen tipspromenad. Du kan ta ett quiz ”rakt av” med frågor och svar eller kombinera frågor från olika quiz. Du är helt fri att göra hur du vill! Om du använder vårt material får du gärna på något sätt uppmärksamma det, kanske med en länk från en blogg eller sociala medier. Tack!
Hur gör man en tipspromenad?
En tipspromenad bör både roa, ge kunskap och vara en social aktivitet. Om du har detta i bakhuvudet när du ska göra en tipspromenad är halva jobbet gjort!
Det första steget bör vara att välja tema. Ska tipspromenaden handla om en viss person (till exempel när någon fyller jämnt) eller ska den ha fokus på allmänbildning eller aktuella händelser? Om du har ett tydligt tema och en röd tråd blir det lättare att skriva frågorna.
Sedan finns naturligtvis också ett antal klassiska teman för tipspromenader såsom jul, påsk, midsommar, alla hjärtans dag, mors dag, fars dag, bröllop, halloween och liknande.
Frågorna i en klassisk tipspromenad är skrivna med syftet att deltagarna ska välja mellan tre eller fyra alternativ. Man kan också blanda upp med sant/falskt-frågor och då utgå från påståenden.
När frågorna är skrivna gäller det att göra och skriva ut tipslappar. Det finns färdiga sådana att skriva ut på nätet men det går också ganska snabbt att göra egna.
Sedan är det dags att placera ut frågorna på olika platser. För att det faktiskt ska bli en promenad är det klokt att sätta upp frågelapparna med lite avstånd. Samtidigt får de inte vara för långt ifrån varandra – om man står vid en lapp ska man gärna kunna se nästa lapp på promenaden.
En sista fråga är vad man ska göra om det blir oavgjort i toppen. Det är klokt att ha en rolig utslagsfråga av något slag. Antingen gör man den lite mer teoretisk (avståndet mellan Jupiter och Venus, ja vad som helst med siffror) eller så ber man deltagarna räkna bönor eller ärtor i en skål eller liknande. Läs mer om utslagsfrågor lite längre ner här på sidan!
Tipspromenad frågor
Det går att göra tipspromenader om precis allting. Om du kan ställa en fråga om någonting kan du också knåpa ihop en tipsrunda på det ämnet. Det är dock kanske en idé om de du har tänkt bjuda in till tipspromenaden faktiskt uppskattar dina frågor!
Man kan säga att det finns tre ”större” ämnen för tipsrundor, nämligen frågor:
- Som handlar om en huvudperson eller två (jubilarer, bröllop…)
- Som handlar om ett specifikt ämne
- Av mer allmän karaktär för en mer generell publik
Tänk dig att du ska fira din pappa som fyller 60 år. Ett inslag på kalaset är en tipspromenad. Det är då givet att du knåpar ihop frågor som har med din pappa att göra på ett eller annat sätt!
Ett annat scenario är att du ska ha en tipspromenad för den lokala idrottsklubben, fågelklubben, schackgänget, och så vidare. Då är en idé att göra en frågesport och tipspromenad som har mer med själva klubbens tema att göra.
Sedan kan man naturligtvis sätta ihop tipspromenader med frågor av mer generell karaktär, rundor som innehåller frågor om allmänbildning, nutidsorientering och liknande. Sådana tipspromenader är utmärkta om erbjudandet att gå rundan är öppet för en större krets (loppis, marknader, temadagar på företag/skolor, och så vidare).
Om du vill ha exempel på frågor att använda på en tipspromenad kan vi tipsa om vårt digra arkiv av frågor inom olika ämnen.
Ska du till exempel göra en tipsrunda med mer generella frågor kan du klicka upp kategorin ”Allmänbildning” i huvudmenyn. Du väljer själv omfattningen (till exempel 10 frågor eller 12 frågor) och kan plocka ut frågor tills du når ditt mål!
Om du kikar runt här på vår sajt ser du att vi har sorterat in våra frågor och tipsrundor i olika ämnen. Kategorierna du kan välja på är TV, Sport, Film, Historia, Geografi, Mat och Dryck, Djur, Pengar, Språk, Musik, Allmänbildning, Roligt och Klurigt samt Kändisar. Färdig tipspromenad om geografi? Blanda de frågor du hittar i våra quiz. Färdig tipsrunda om sport? Samma sak gäller här!
Några nyttiga tips!
- Gör i varje fall några av frågorna lite roliga så att deltagarna får skratta lite
- Kom ihåg att numrera frågorna!
- Markera gärna frågelapparna på något sätt – en slits eller en ballong är toppen!
- Skriv inte för smått på frågelapparna – förmodligen är det en eller flera deltagare som ser lite dåligt
Tipspromenad olika högtider
Det finns tillfällen och tider på året som passar bättre än andra när det handlar om tipsrundor. Det handlar självklart om våra stora högtider. Vi sticker ut hakan och påstår att det är tre stycken högtider som sticker ut, nämligen påsk, midsommar och halloween.
Julen då? Nyårsafton? Nationaldagen? Sista april? Kräftpremiären? Surströmmingspremiären?
Kring jul och nyår är det tyvärr kallt i alla delar av landet och det begränsar en hel del. Dock kan man alltid ha en tipsrunda inomhus till exempel på nyårsfesten! Nationaldagen smäller inte särskilt högt hos oss så förmodligen är det tunnsått med tipspromenader just den här dagen.
Sista april kan definitivt vara tema i en tipsrunda. Då kan man sätta ihop frågor som har med våren att göra och lite om varför och hur vi firar Valborgsmässodagen. På fester vid kräft- respektive surströmmingspremiären kan man också knåpa ihop en tipspromenad eller två!
Påskpromenad
För det mesta är det åtminstone hyfsat promenadväder kring påsken och för det mesta brukar man samla familj, släkt och vänner till kalas och umgänge. Påsken är därför utmärkt om man vill sätta ihop en rolig tipspromenad!
Frågor till påsken kan handla om just påsken som högtid, om våren och sommaren och så vidare. Den givna frågan är: Hur många ägg äter vi svenskar per person under påsken? Det är en fråga som bara ”måste” vara med på ett påskquiz eller liknande!
Tipspromenad på midsommar
Om vi får gissa arrangeras långt över hälften av årets alla tipsrundor på midsommar och då specifikt på midsommarafton. Det är liksom den dag då vi är som bäst på att anordna kalas och fester. Det är också den dag vi samlar våra nära och kära i störst omfattning. Inte nog med det – det är ju sommar också (även om man inte kan undvika den obligatoriska regnskuren!).
En tipspromenad för midsommar kan innehålla frågor av alla slag. Själva högtiden är självklart i fokus. Hur många blommor är det nu man ska stoppa under huvudkudden? Vilken nubbe säljs mest under veckan? Dessutom kan man knåpa ihop frågor som har med sommaren som helhet att göra.
Om du vill ha en färdig tipspromenad för midsommar kan du ”låna” frågor från vårt midsommarquiz.
Tipspromenad mallar – tipslappar
För frågor till en tipspromenad vill du nog säkert göra helt egna designs med det tema som är i fokus för tipsrundan. För själva tipslapparna är det nog inte riktigt lika noga. Därför kan du med fördel använda mallar!
Här har vi tagit fram en tipspromenad mall för svarslappar med 10 frågor och en med 12 frågor. Längst upp finns plats för namn och längst ned finns plats för svar på eventuell utslagsfråga. Det är bara att ladda ner – mycket nöje och lycka till!
Filerna är i PDF och när du skriver ut kan du välja att skriva ut i en storlek mindre än 100%, till exempel 50% (ett halvt A4-papper).
Tipspromenad med utmaningar för vuxna – ”Vem”
En nyhet inom tipspromenader är tips som följs upp av utmaningar eller tävlingar om man så vill. Då är inte det roliga slut bara för att alla deltagare har gått i mål!
Tipspromenader med utmaningar fungerar så här:
- Deltagarna går runt en bana och svarar 1×2 på olika lite mer udda frågor. Svarsalternativen är namn på deltagarna på kalaset, firandet eller festen.
- Varje fråga fungerar sedan som en utmaning där de tre alternativt fyra utvalda festdeltagarna ska tävla mot varandra.
Exempel: En fråga kan vara ”Vem är störst i käften?”. Till denna fråga finns alternativen Lena, Lasse och Linus. När promenaden är avklarad ska Lena, Lasse och Linus tävla mot varandra och ”rätt svar” på frågan blir den person som vinner.
Det finns några klassiska frågor för en sådan här tipspromenad för vuxna:
- Vem suger bäst? – T ex dricka saft/läsk med sugrör (gärna mycket smala!).
- Vem tål smärta mest? – T ex vem som kan få flest klädnypor i ansiktet på en given tid.
- Vem är störst i käften? – T ex vem som kan stoppa in flest marshmallows i munnen.
- Vem har mest tålamod? – T ex vem som är snabbast på att fånga x antal fiskar i ett sådant där klassiskt roterande fiskspel.
- Vem spottar längst? – T ex vem som kan spotta ett geléhallon längst.
- Vem är smidigast? – T ex vem som är bäst på ”limbo”.
- Vem är surast? – T ex vem som klarar att äta flest sura godisbitar på en given tid.
- Vem är sötast? – T ex vem som klarar att äta flest Ahlgrens bilar på en minut utan att använda händerna.
- Vem är mest blåst? – T ex vem som är snabbast med att blåsa upp en ballong, knyta den och sätta sig på den så att den smäller.
- Vem slickar sämst? – T ex vem som kan äta en hel munk utan att slicka sig om munnen.
- Vem låter först? – T ex vem som först lyckas vissla efter att ha ätit tre kex.
- Vem är bäst på att glufsa? – T ex vem som är snabbast med att äta upp godissnören utan att använda händerna.
- Vem är snabbast? – T ex vem som är snabbast med att hämta fram x olika saker.
- Vem är bäst på att hålla tiden? – T ex vem som bäst kan gissa när det har gått 60 sekunder.
- Vem är mest träffsäker? – T ex vem som kan pricka öppningen på en flaska med en penna fäst i ett snöre kring magen.
Vad är roliga utslagsfrågor för tipspromenad?
Det kan ju lätt bli så att flera deltagare alternativt flera lag får samma poäng. Ju färre frågor desto större risk för att det inträffar. Det är väl egentligen dock inget problem – då kommer ett ytterligare lite roligt moment in i matchen.
Det handlar om utslagsfrågor och utslagsrundor! En utslagsfråga är en sådan som verkligen inte är lätt att gissa. Det är alltså ingen 1×2-fråga eller liknande. I stället kan man använda sig av mått som längder, vikter, avstånd och liknande. Man kan också använda den gamla beprövade idéen om att deltagarna ska gissa antalet av någonting i en burk. Bönor, kulor, pärlor – allt sådant fungerar. Att gissa längden på ett snöre fungerar också.
Sådana saker som är helt anonymiserade fungerar både för mer allmänna tipspromenader med många deltagare och tipsrundor för ett mindre sällskap (födelsedagskalas, bröllop, midsommarfest och så vidare).
Några exempel på utslagsfrågor för tipspromenader för ett mindre sällskap kan vara:
- Vikt på någon person i sällskapet (om denne är okej med den frågan!)
- Vikt på ett föremål (till exempel en bok)
- Längd på ett antal personer tillsammans (värdparet eller värdfamiljen till exempel)
- Skostorlek för ett antal personer tillsammans
- Antalet kontakter i någons mobiltelefon
- Sammanlagd ålder på ett antal personer
Om det är många som har lyckats bra i tipspromenaden kan man också ta den ”enkla vägen” och lotta en vinnare. Det behöver inte vara mer komplicerat än att man lägger svarslapparna i en skål/hink och sedan drar upp en.
Vanliga frågor om tipspromenader
Det finns såklart en del vanliga frågor kring tipsrundor. Viktigt att komma ihåg är att det egentligen inte finns några rätt eller fel att tänka på!
Hur många frågor ska man ha på en tipspromenad?
Det finns självklart inget optimalt antal frågor men 10-12 frågor brukar vara lämpligt. Det antalet frågor gör att det blir en liten promenad av det hela samtidigt som det inte behöver ta så lång tid att gå igenom de rätta svaren. 15 frågor är nog att betrakta som ett absolut maximum.
Med 10-12 frågor bör promenaden ta cirka 30 minuter per person/sällskap och så får du räkna med att deltagarna ”skickas ut” med lite tidsmellanrum.
Hur gör man en tipspromenad för barn?
När det gäller tipspromenader för barn finns två saker att tänka på, nämligen 1) hur läskunnigheten är och 2) vilken kunskapsnivå barnen har.
Till exempel: För barn som är 5 år kan det vara klokt att använda bilder och symboler i kombinationer i stället för text. Frågorna kan också med fördel handla om saker som är mycket bekanta för barnen. Om barnen är 7 år, 8 år eller 9 år kan man variera frågorna mer och även skriva ut både frågorna och svarsalternativen.
Hur gör man tipspromenad med frågor som inte går att googla?
Numera har alla en mobiltelefon i fickan och det kan ställa till det en del för den som sätter ihop en tipspromenad. Om idén är att testa deltagarnas kunskaper rent allmänt eller om något specifikt ämne är det en god idé att helt enkelt samla in deltagarnas mobiltelefoner.
Det går givetvis att sätta ihop frågesporter som inte går att googla. Hemligheten ligger i att göra frågor som är personliga eller har en lokal koppling.
Exempel: Frågor av typen ”hur många bilar har person x ägt?” eller ”hur många gånger har person x kört Vasaloppet?” går självklar inte att googla.
Nu är det väl så att man får lita på dem som deltar i en promenad med tipsfrågor? Om det handlar om tips som du sätter ihop till ett bröllop eller en midsommarpromenad kan du nog vara lugn. Om du sätter ihop en tipsrunda för en bredare allmänhet med priser i potten till dem som lyckas bäst kanske du ska vara extra noga med att se till att dina frågor inte kan googlas.
Vad är en tipsrunda?
Tipsrunda är inget annat än ett annat namn för tipspromenad. Att det finns två ord för saken har vi inget bra svar på. Hittar du en annons om att gå en tipsrunda för chansen att vinna fina priser så handlar det kort och gott om en promenad med tipsfrågor!
Leave a Reply