Bli av med ogräs utan giftiga kemikalier

Du kan bli av med ogräs utan att köpa giftiga kemikalier. Här har du några knep du kan ta till.

Ättika: Ogräs tycker inte om ättika, eftersom det har en hög syra som drar ur all vätska ur växterna. Spraya ren ättiksprit på ogräset så kommer den att säcka ihop på några timmar. Var dock noga så du inte får ner ättika i jorden eller att du råkar spraya på växter du vill ha kvar. Ättikan kanske inte tar sig ner i roten, men det nya ogräset som kommer upp är definitivt mycket svagare, så spraya ättika på det igen så dör den.

Kokande vatten: Häll kokande vatten på ogräset. Tänk på att det även dödar sådant du kanske inte vill ska dö. Det fungerar därför bäst på ogräs som kommer upp mellan t.ex. plattor eller på grus.

Kväv dem: Ogräs behöver precis som alla växter ljus för att leva. Om du täcker över ogräset med flera lager av tidningspapper eller kartong, så kommer de därför att dö.

Salt: Salt går att använda, men det fräter sönder stenplattor så det är egentligen ingen bra metod. Om du har husdjur så är det inte heller bra för deras tassar då salt torkar ut dem så att de kan få väldigt ont.

Rensa: Tänk på att när du rensar dina rabatter från ogräs så är det viktigt att du får med alla rotrester. En hel del ogräs, som t.ex. kirskål, förökar sig om du bara har glömt en liten bit rot kvar. När du har rensat rent rabatten kan du plantera s.k. marktäckare, alltså blommor som brer ut sig över rabatten där det är tomma ytor. På så sätt minimerar du risken att ogräs sätter rot. Det är viktigt att du rensar dina rabatter ofta, annars sprider sig ogräset. Ju oftare du rensar desto mindre blir det att rensa med tiden. Börja redan på våren.

Maskrosor: Maskrosor har en pålrot, och du måste få upp hela roten för att inte nya ska komma upp. Du kan även se till att plocka blommorna så är du ett steg före för ytterligare spridning. Om du har mycket maskrosor i din gräsmatta är det ett tecken på att det är näringsfattigt. Då är det viktigt att du börjar gödsla gräsmattan med hönsgödsel på våren, och en gång till under sommaren. Passa på att gödsla när det ska bli regn. Du kan köpa pelleterad hönsgödsel på säck hos t.ex. Granngården. Du kan få upp maskrosor med hela pålroten med hjälp av ett maskrosjärn. Det lämnar ett litet hål i gräsmattan med det gror snart igen om du fyller det med lite planteringsjord.

Ät upp dem: Kirskål går att äta som sallad eller använda som spenat. Du kan även göra en pesto av kirskål eller koka en soppa. Maskrosbladen går även dem att använda som sallad, du kan även äta blommorna. Koka en god nässelsoppa av brännässlorna. Höns och kaniner tycker om maskrosorna, och gillas även av bin och humlor.

Gör näring till dina växter: Om du vill göra näring så lägg nässlorna i en hink med vatten och låt stå i några dagar. Det lukar riktigt hemskt om det, men är supernäring för dina växter. Blanda en del nässelvatten med nio delar vatten när du vattnar.

Vanligt ogräs

Kvickrot: växer lite överallt, även i gräsmattan. Ser ut som en stor grästuva med långa kraftiga strån. Se till att få med de långa rötterna när du rensar bort dem.

Kirskål: Sprider sig fort och tar över. Rensa bort och se till att få med rötterna, annars har du snart nya.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *