Business Class med SAS

Prova på att flyga i SAS Businessclass!

Att få åka i Businessclass är för många resenärer en dröm! Följ med till min businessguide där jag berättar hur du kan komma iväg på en resa i SAS Business, för enbart c:a 500 kr!

Egen kabin

SAS har idag 3 st flygplanstyper i sin flotta som flyger long haul, alltså till USA eller Asien. Flottan består av Airbus A330, A340 samt A350, där A350 är den allra nyaste modellen, med första flygningen i januari 2020. Kabinerna har i stort samma utseende men det skiljer en hel del om man tittar noga på, framförallt på sätena, men även vissa delar i kabinen.

SAS Airbus A330 har plats för totalt 32 passagerare i businesskabinen. På modellerna A340 och A350 har businesskabinen plats för totalt 40 passagerare, uppdelat i två delar. En större del med 32 platser, och en mindre del 8 platser.

SAS Business är en väldigt trevlig flygupplevelse och har en säteskonfiguration på 1-2-1. Det innebär att det är fyra stolar på varje rad, vilket är riktigt bra för att vara businessclass. Många bolag har sex stolar i bredd på samma rad, och vissa till och med sju. Detta gör SAS Business till en väl ansedd produkt i businessegmentet!

Större säte

I SAS business får du eget säte som är en väldigt härlig flygupplevelse. Sätet känns inte som en vanlig flygstol, och du sitter väldigt skönt med möjlighet att fälla sätet, i olika ställningar, från sittande till helt liggande. Vid den sistnämnda inställningen kan du dessutom bädda och göra om sätet till en säng.

På Airbus A330 / A340 består sätet av uppblåsbara luftkuddar som kontrolleras av en luftpump i sätet. Låter kanske något krångligt men jag tycker att sätet är riktigt skönt!

På Airbus A350 har stolarnas luftkuddar ersatts med skumgummi, vilket ger en fastare känsla. Personligen sover jag bättre på skumgummikuddarna, även om jag sover bra även på luftkuddarna!

Under avlastningsytan hittar du även ditt utfällbara bord, där du äter din mat; frukost, lunch eller middag. Och när du ätit färdigt? Ja då för du enkelt undan bordet, så slipper du ha tallrikar och glas i vägen tills de blir undanplockade av kabinpersonalen.

Luta dig tillbaks, njut av filmen och luta tillbaka stolen, så kommer benstödet upp och du kan enkelt slappna av .

Avlastningsbord

Beroende på om du sitter på en rad med jämnt eller ojämnt nummer, finns avlastningsytan till höger eller vänster om dig.

På denna ytan kan du enkelt förvara t.ex. en mobiltelefon, iPad, böcker, och ditt resekit som finns på din plats när du kommer till flygplanet. Här finns även kontrollpanelen för ditt säte, kontroll av lampor och fjärrkontrollen till tv-skärmen.

Under själva hyllan kan du även ladda din mobiltelefon, iPad eller dator tack vare strömuttaget.

Dolt bakom kontrollpanelen finns även en hållare för en vattenflaska, och när du går ombord på flygplanet, finns här en gratis flaska vatten. Självklart får du fler under tiden ombord om du behöver!

I F E – Underhållning

IFE betyder Inflight Entertainment System och innefattar helt enkelt underhållningssystem ombord på flygplanet. I SAS Business har varje säte en egen skärm framför sig, med möjligheten att se film, serier och lyssna på musik.

På SAS A330 / A340 är skärmen 15.4″ stor och på SAS A350 hela 18.5″. Båda skärmarna är klickskärmar, vilket innebär att du kan trycka på skärmen för att välja film och bläddra mellan menyerna.

Till båda skärmarna finns också en fjärrkontroll som gör att du kan luta dig tillbaka i ditt säte samtidigt som du väljer film, eller höjer och sänker volymen.

På Airbus A350 finns två kameror monterade, en på stjärtfenan och en under flygplanskroppen, som gör att du kan titta på vad sker utanför flygplanet. Filmerna syns live på I F E skärmen framför dig och är riktigt mäktigt att titta på, särskilt under start och landning!

Hästens säng i luften

Har du en lång flygning framför dig eller känner du dig bara lite trött? Ska du jobba när du kommer fram till din destination? Anledningarna kan vara flera men tack vare att sätet går att fälla till en säng, får du chansen att sova under flygningen.

En lite resekit med med hörselproppar, tandborste och ögonmask gör det lättare att sova, även om kabinen är ljus.

Min personliga åsikt är att sängen är väldigt skön, med lakan, täcke och kudde ifrån Hästens som ökar komforten rejält. Särskilt vid nattflygningarna som t.ex. från Chicago och New York, brukar jag sova direkt efter start, och då är det inte omöjligt att jag lyckas sova 5-6 timmar på en 7,5 timmars flygning.

Trerätters meny

En av de många saker som ingår i SAS Business är en meny varifrån du senare kan välja mat och dryck under flygningen.

Menyerna brukar variera beroende på vilken flygning du har bokat, och ibland är det enbart en större måltid, och sedan en mindre, men ibland två lite större beroende på längden på flygningen.

Menyerna uppdateras lite då och då, och generellt brukar det finnas tre-fyra alternativ vid de större måltiderna.

Och rätterna är såklart tre rätters, med huvudrätt, förrätt och en dessert.

Till maten kan man välja på champagne, flera olika sorters viner, öl samt läsk.

Självservering

Efter att första omgången mat serverats ombord, öppnar självserveringen ombord. Självserveringen ser ut på lite olika sätt beroende på vilken flygplansmodell du åker med. På SAS Airbus A330 och A340 ligger självserveringen bakom rad 8, på vänster sida av flygplanet.

Självserveringen ser ut ungefär som ett skåp i väggen och innehåller diverse drycker, godis, frukt och lättare mat.

På nya SAS A350 finns självserveringen på samma plats, men ser väldigt annorlunda ut, och har fått ej rejäl uppgradering av både innehållet och utseendet.

Nu är känslan mer som en bardisk och tack vare den nya serveringen, finns också en drinkmeny, varifrån man man beställa drinkar som blandas av besättningen ombord. Denna kan man sedan bli serverad vid sin plats, eller vid serveringsytan.

Självklart kan går det att beställa dryck ombord under hela flygningen om så önskas. Självserveringen är ett trevligt inslag under flygresan och dessutom är möjligheten att få med sig svenskt godis ut på semestern inte helt heller!

Loungetillgång

I SAS Business ingår förutom en härlig flygupplevelse ett antal fördelar på flygplatsen. Prioriterad incheckning, prioriterad säkerhetskontroll (i de flest fall) samt prioriterad boarding. En sak som verkligen toppar reseupplevelsen är tillgång lounge. På SAS skandinaviska flygplatser i Oslo, Köpenhamn samt Stockholm finns SAS Business lounge och med en businessbiljett, har du tillgång till denna. Något som de flesta dock missar, är att man med en SAS Businessbiljett även kan få tillgång till United Polaris Lounge.

United, som också är medlem i Star Alliance, har infört sitt nya premiumkoncept som kallas United Polaris. I och med detta, är flera lounger runt om i USA uppdaterade, och för de som flyger med SAS Business, är detta en särskild god nyhet. På flera av SAS destinationer i USA har United Polaris öppnat. På Newark i New York, Chicago, San Francisco och Los Angeles finns United Polaris Lounge idag. I Washington byggs en lounge som ska öppnas under 2020, och en lounge är planerad i Hongkong, dit SAS även flyger.

Hos United Polaris är det alltså inte statusnivån hos ett flygbolag som avgör om du har tillträde eller ej. Kravet är att du måste ha lägst en businessclassbiljett med ett Star Allianceanslutet flygbolag, och resan ska vara long haul, alltså utanför Nordamerika. På bildspelet nedan finns ett antal bilder ifrån United Polaris Lounge.

Unitedpolarisloungen innehåller flera olika delar, med bl.a. flera typer av soffor, fåtöljer, stolar och bord samt privata bås, där man kan sitta och arbeta, ta en drink eller äta en bit mat. Det finns även en större bar som gör drinkar på beställning och i varje Polarislounge finns en stor buffé framdukad med varma och kallar rätter, sallader samt desserter. Det finns även en separat del som heter The Dining Room, och är restaurangdelen av loungen. Det innebär att man sätter sig till bords, och få en meny med mat, istället för buffé. Och såklart är allt inkluderat i din flygbiljett! Ganska snyggt om du har betalat 500 kr i flygskatt! Bara maten är värd hälften av vad du har betalat i skatt för hela din flygresa!

Tänk på att för varje flygplats gäller olika sätt att ta sig till Polarisloungerna. Det kan t.ex. vara så som i Chicago, att SAS flyger ifrån Terminal 5, men loungen finns i Terminal 1. Det går ganska smidigt att ta sig emellan terminalerna men hur man gör kan vara bra att ha koll på innan, så att man inte missar sitt flyg!

Businessguiden – Din väg till en resa i Businessclass!

Genom ett par olika steg ska jag lära dig hur du kan komma iväg på en businessresa med ett par enkla medel.

Vad är det bästa? Att du enbart kommer att betala några hundralappar eftersom du flyger för dina intjänade flygpoäng!

Har du någon gång gått ombord på ett flygplan och sett andra passagerare som flyger i businessclass bli välkomnade med ett glas champagne, och själv undrat:

– Hur kan jag få möjligheten att åka i businessclass? – Isåfall kan du sluta fundera och istället börja tänka på när du vill åka, och vart.

Jag ska med några få enkla knep lära dig hur du kan åka till destinationer i hela världen, antingen ensam eller i sällskap med någon, i businessclass.

Som du hittills har kunnat läsa på poängresan.se är mycket av sidans syfte, att kunna se tjusningen med, och effekten av, att samla på sig flygpoäng med hjälp av kreditkort, webbhandel och planering av sina vardagliga inköp.

Det är i grunden med poängintjäning som du kommer att kunna resa iväg på en resa i businessclass.

Följ med steg för steg, för hur du så snabbt som möjligt ska kunna komma iväg på en resa i businessclass!

Steg 1. Kreditkort

Börja med att skaffa ett SAS-kopplat kreditkort ifrån American Express. Amex Premium och Amex Elite ger möjligheten att resa till halva poängpriset på en poängresa med SAS eller Star Alliance till hela världen.

Om du vill samla mycket poäng, framförallt på dina dagliga inköp, är ett kreditkort kopplat till ditt eurobonuskonto en bra start. Flera av kreditkorten ger även en välkomstbonus om man ansöker via en värvningslänk. Ett Amex Premium eller Amex Elite kan vid en spendering på 150 000 kr på ett kalenderår ge en 2-4-1 voucher (upp till två med Amex Elite, total spendering på 300 000 kr på ett kalenderår), som ger dig halva priset på en poängresa med SAS eller Star Alliance till hela världen. .

Det innebär att när du har tjänat ihop 50 000 eurobonuspoäng, kan du boka och resa iväg på en bonusresa i businessclass till USA eller Asien. Och du betalar enbart några hundralappar för flygskatten.

Steg 2. Börja poängintjäningen

I korthet: Jaga poäng och jaga spendering!

Använd alltid ditt Amex när du ska betala, oavsett om det är en dagens lunch, när du handlar i mataffären, köper flygbiljetter eller tankar din bil. För varje spenderad krona kommer du närmare din resa i businessclass. Tips! För att öka din spendering och komma närmare en 2-4-1 voucher:

  • Skaffa ett extrakort till ditt kreditkort. Extrakortet kan du skaffa till en familjemedlem eller en vän. På så sätt ökar du din spendering och tjänar fler poäng. Extrakortens intjänade poäng hamnar på ditt (huvudkortinnehavarens) konto och alla köp samlas på en faktura.
  • Känner du någon som ska göra ett större inköp? Tv, soffa, dator eller kanske rentav renovera badrummet eller hela huset? Då ska du hålla dig framme och erbjuda dig att betala med ditt kort. Eller varför inte värva din kompis till Amex och fån en rekryteringsbonus samtidigt som kompisen kommer iväg på en egen businessresa tack vare sin husrenovering.

Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *