Den här linsgrytan tog mig tio år tillbaka i tiden, till Kerala, en provins i södra Indien. Jag älskar när det händer! Att en smak oväntat väcker så många associationer och minnen. Jag har ätit den här gröna linsgrytan många gånger, men jag hade ingen aning om vad den hette eller vad som var i den. Det blev en härlig överraskning när jag smakade av rätten för första gången. Jaha! Är det detta jag lagar!
Det är väl värt besväret att laga grön linsgryta med kokosmjölk, även om det betyder att man måste införskaffa några mindre vanliga ingredienser. Cherupayar curry innehåller gröna linser som kokas tillsammans med ingefära och vitlök och sedan blandas med kryddor och kokosmjölk. Currybladen som ger grytan en speciell smak, går att köpa i de flesta affärer specialiserade på asiatisk mat. Senapsfrönas smak påminner inte om senap utan har en egen arom som också behövs för att göra rätten komplett.
Det här är verkligen en genuint indisk rätt vars smak inte går att jämföra med något vi är vana vid i Skandinavien. Det handlar om milda smaker som på ett helt fantastiskt och indiskt sätt gifter sig med varandra. En helt underbar rätt om ni frågar mig, men det har säkert också med mina positiva minnen att göra.
Jag vet, bilden på grön linsgryta med kokosmjölk är inte rolig. Den gör verkligen inte smaken på maten rättvisa. Jag tog minst 50 bilder och det här är den bästa, men låt inte det stoppa er att med hjälp av Cherypayar curry, svepas med till Indien en stund.
Jag har minskat ner på chilin från en tsk till ett krm och ökat lite på ingefära. Färsk kokos har ersatts med kokosmjölk (det finns många andra recept där man använt kokosmjölk).
Recept Grön linsgryta med kokosmjölk
- 3 dl gröna linser
- 5 dl vatten
- 2 tsk färsk ingefära (grovt riven) gärna lite mer i mitt tycke!
- 3 vitlöksklyftor, pressade
- 1 burk kokosmjölk
- 1 handfull curryblad (typ 10 – 12 st)
- 1 lök, finhackad
- 0,5 tsk gurkmeja
- 1 krm chilipulver
- 1 tsk spiskummin (mald)
- 1 tsk senapsfrö
- 1 msk olja
- salt
Gör så här:
1) Koka linserna i vatten tillsammans med ingefära, vitlök och lök enligt instruktioner på paketet eller tills de är mjuka.
2) Hetta upp oljan i en kastrull och lägg i senapsfrön. När de börjar sprätta till sätt curryblad, spiskummin, chili, och gurkmeja. Fräs några sekunder.
3) Tillsätt sedan linserna med vitlök, lök och ingefära. Rör om.
4) Tillsätt kokosmjölk och låt det hela småkoka en stund tills allt är varmt och mjukt.
Servera med bröd t ex chapati. Cherupayar curry serveras ofta till dosa (en indisk lövtunn rismjölspannkaka) och det är antagligen därför smaken känns så bekant.
Leave a Reply