Indisk kidneyböngryta – Kidneybönor i kryddig sås – Masala rajma

Kidneybönor i kryddig sås

Jag har inte ätit kidneybönor i Indien, men tyckte att det var kul att prova den här grytan ändå. Den har smak av kanel, ingefära och kardemumma och smakar ganska likt många andra rätter jag lagat med dessa kryddor. Lök, tomat och vitlök utgör övriga ingredienser.

Receptet innehåller en bit ingefära på ungefär 1 cm. Jag brukar skiva den färska biten ingefäran tunt och sen lägga skivorna i vitlökspressen. Om ingefäran är färsk och inte för hård, går det då alldeles utmärkt att pressa den. Enklare än att ta fram ett rivjärn tänker jag.

Receptet på masala rajma kommer ur den indiska kokboken ”Indisk vegetarisk mat” av Sumana Ray.

Recept Kidneybönor i currysås

  • 1 st burk kidneybönor
  • 6 msk olja
  • 2 lagerblad
  • 5 cm kanelstång eller 1 tsk malen kanel
  • 3 st kardemummakapslar eller 0,5 tsk malen kardmumma
  • 1 gullök, fint skivad
  • 2 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 cm ingefära, riven eller pressad
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 0,5 tsk chilipulver
  • 0,5 tsk salt
  • 2 tomater, hackade
  • 1 dl vatten

Gör så här:

1) Hetta upp oljan i en stekpanna och fräs lagerblad, kanel, kardemumma i några sekunder.

2) Tillsätt lök, vitlök och ingefära och fräs tills löken är mjuk.

3) Tillsätt gurkmeja, chili, salt och tomater och låt steka i 1 minut.

4) Tillsätt bönorna och låt det hela steka i 3 minuter.

5) Tillsätt vatten och låt koka upp. Lägg på lock men rör om då och då. Låt sjuda 10 minuter.

Servera gärna med chapati!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *