Ordlista indisk mat
När man lagar indisk mat kan det dyka upp ord man inte förstår. Tanken är att du ska kunna hitta dem här! (Kom gärna med förslag på ord till ordlistan i kommentarsfältet)
Aloo – Potatis
Chapati – ojäst tunnbröd
Curry – såsbaserad rätt
Dahl (Dall mfl) – ett samlingsnamn för alla typer av linsgrytor
Garam – Varm
Kofta – En slags bulle
Malai – Grädde
Masala – krydda eller kryddblandning
Nan – tandooribakat vetebröd
Palak – Spenat
Paneer – indisk färskost
Raita – Yoghurtsås
Saag – spenat eller andra gröna blad
Tandoor – kolgrillad lerugn med hög temperatur
Tikka – bitar
Vindaloo – kryddblandning/marinad. Ordet har sitt ursprung i portugisiskans vinha de alhos = vin med vitlök. Ett recept som vidareutvecklats efter Portugals kolonisering av Goa.
Leave a Reply