Det här receptet har jag fått av min mamma! Jag tror hon började laga denna kikärtsgryta när jag bestämde mig för att bli vegetarian. Receptet har alltså varit i min ägo länge och vartefter jag lagat det har det förändrats och försvenskats. Morötter och paprika har tagit plats bland kikärtor och bananer.
Jag gillar smakerna av curry och kokosmjölk. Det som vi kallar ”curry” är en kryddblandning gjord på gurkmeja, koriander, bockhornsklöver, fänkål, spiskummin olika sorters peppar och även lite kanel och kardemumma. Även om jag inte använder ”curry” så ofta så tycker jag att det passar jättebra i det här receptet.
Om du inte gillar banan i mat kan du bara hoppa över det. Jag tycker dock att bananen ger den här grytan en fin sötma och exotisk touch. Rätter med banan och kokosmjölk hör hemma i södra Indien, så även denna maträtt. Om du är intresserad av ett mer typiskt indiskt recept på kadala pachakaya kootu curry så titta här! Där använder man t ex svarta kikärtor (kadala betyder svarta kikärtor) och matbanan (pacha kaya) istället.
Prova att laga den här kikärtsgrytan! jag tror inte att du kommer att ångra dig! Den är lättlagad, svår att misslyckas med och väldigt god! Den blir härligt krämig och man kan både sockra och salta tills man hittar en smakbalans som tilltalar!
Recept Kikärtsgryta
- 2 – 3 morötter i stavar
- 2 gula lökar, hackade
- 1 röd paprika, hackad eller skivad
- 2 msk olja
- 0,5 – 1 msk curry
- 1 burk kikärtor
- 1 burk kokosmjölk
- 2 – 3 bananer, skivade (frivilligt)
- 1 grönsaksbuljongtärning
- (jordnötter till servering)
- salt efter behag
- socker efter behag
Gör så här:
1) Fräs morötter, lök och paprika i oljan i några minuter. Tillsätt curryn och låt den fräsa med i ytterligare några minuter. Smula i buljongtärningen.
2) Tillsätt kikärtorna och rör om.
3) Tillsätt kokosmjölk och låt försiktigt koka upp. Häll i bananerna och låt det hela bli varmt.
4) Balansera smaken med socker och salt!
Serveras med ris! Jordnötter är också ett spännande tillbehör till denna kikärtsgryta!
Leave a Reply