Recept
Kryddor att ha hemma till kulfi: kardemumma, saffran
Kulfi med kardemumma och saffran
Om du såg ”Halv åtta hos mig” igår på TV 4 så vet du numer vad en kulfi är. Det är en fantastiskt god och krämig indisk glass som smaksätts med milda kryddor och nötter. Ett perfekt avslut på en indisk middag!
Den är också fantastiskt lätt att göra! Man behöver inte koka mjölk som värden för gårdagens program i ”Halv åtta hos mig” gjorde. Man kan med gott samvete bara röra ihop alla ingredienser och ställa in i frysen några timmar. Resultatet blir utsökt! Du kommer inte att bli besviken.
Kulfi kan smaksättas på många olika sätt, det är bara fantasin som sätter gränser. Det här är den mest klassiska och enligt mig den godaste smaksättningen. Saffran tillsammans med kardemumma och pistaschnötter är oslagbart.
Tänk på att glasssmeten måste stå minst 5 – 6 timmar i frysen och sedan hinna tina lite innan servering. Om du fryser smeten i portionsformar går det snabbare och är lätt och snyggt att servera. Att frysa all smet i en större skål som jag gjort här, går ju också bra.
Jag har gjort kulfi förut med annan smaksättning, titta här. Igår när jag såg programmet blev jag så sugen att jag ville göra det igen och den här gången med min favoritsmaksättning.
Receptet jag har utgått från hittade jag på den fina bloggen Amys piece of cake, där jag ofta går in och blir inspirerad.
Recept kulfi – indisk glass
- 1 burk sötad kondenserad mjölk (400 g)
- 2 dl grädde
- 1 dl mjölk
- 3 msk pistaschnötter
- 1 tsk kardemumma (mald)
- 1 paket saffran (0,5 g)
Gör så här:
1) Hacka pistagenötterna och stöt dem gärna lite i en mortel.
2) Blanda ihop alla ingredienser väl i en bunke och häll över smeten i en fint formad skål eller form.
3) Låt stå i frysen ca 6 timmar! (Spola lite varmt vatten på botten av skålen om glassen inte lossnar när du ska stjälpa upp den).
Klart! Du har en fantastiskt god indisk efterrätt!
Leave a Reply