Category: Laga
-
Vad ska man dricka till indisk mat? Cobra – Indisk öl
Cobra – Indisk öl Vad passar bättre till en indisk middag än en indisk öl!? På systembolaget finns Cobra som är en äkta indisk ölsort, även om den numer bryggs i Storbritannien. Ölet innehåller förutom humle, malt, jäst och vatten även ris och majs, all enligt ett traditionellt indiskt recept. Cobra har en lägre kolsyrehalt…
-
Palak paneer – indisk spenatgryta med ostkuber
Palak paneer / Palak panir – Kryddig indisk spenatgryta (Kryddor att ha hemma till palak paneer: chilipulver, garam masala, gurkmeja, ingefära (färsk), koriander, spiskummin, vitlök (färsk)) Precis som för många andra är palak paneer en av mina absoluta favoriträtter när det kommer till indisk mat! Dessutom är det ganska nyttigt med proteinet i paneeren (osten)…
-
Rapa vid matbordet – Ett tecken på tillfredsställelse – Indiskt bordsskick
INDISKT BORDSSKICK En rap som tack för maten Visste du att det som anses artigt i Indien kan uppfattas som ohyfsat i Sverige? Svenskt och indiskt bordsskick följer samma lagar när det gäller många grundläggande saker. T ex anses det på båda håll som dåligt bordsskick att slicka tallriken, att inte äta upp den mat…
-
Kikärtsgryta med kokosmjölk och curry – Kadala pachakkaya kootu
Det här receptet har jag fått av min mamma! Jag tror hon började laga denna kikärtsgryta när jag bestämde mig för att bli vegetarian. Receptet har alltså varit i min ägo länge och vartefter jag lagat det har det förändrats och försvenskats. Morötter och paprika har tagit plats bland kikärtor och bananer. Jag gillar smakerna…
-
Enkel dessert – Indisk saffrans- och kardemummayoghurt – Shrikand
Kryddor att ha hemma till enkel dessert – Shrikand: Kardemumma, saffran. Shrikand är en enkel dessert som är populär i Indien. Saffran och kardemumma är den vanligaste smaksättningen och utgör en utsökt kombination. När yoghurten förenat sig med sockret och kryddorna, smälter den liksom i munnen. Smarrigt! Naturell, tjock, grekisk eller turkisk yoghurt förvandlas i det här receptet till…
-
Jackfruit – världens största frukt med rötter i Indien
VÄRLDENS STÖRSTA FRUKT – JACKFRUIT En jättelik indier Visste du att världens största trädburna frukt härstammar från Indiens regnskogar? En jackfruit kan väga upp till 40 kg, vara 90 cm lång och 50 cm i diameter. Jag minns tydligt första gången jag sprang på en jackfruit. Det var i Chennai i södra Indien och jag hade ALDRIG…
-
Kulfi – superenkel indisk glass med kardemumma och saffran
Recept Kryddor att ha hemma till kulfi: kardemumma, saffran Kulfi med kardemumma och saffran Om du såg ”Halv åtta hos mig” igår på TV 4 så vet du numer vad en kulfi är. Det är en fantastiskt god och krämig indisk glass som smaksätts med milda kryddor och nötter. Ett perfekt avslut på en indisk…
-
Paneer / Panir – Indisk färskost – Mjuk indisk ost gjord på mjölk
Paneer / panir – Indisk färskost Jag har länge utlovat ett recept på paneer och jag är ledsen att det dröjt så länge. Det är väldigt enkelt att göra och det går relativt fort. Paneer är en indisk färskost som utgör en viktig proteinkälla i det indiska vegetariska köket (innehåller ca 20% protein). Den används…
-
Aloo gobi – Indisk gryta med potatis och blomkål
Kryddor att ha hemma till aloo gobi: Chilipulver, garam masala, gurkmeja, ingefära (färsk) koriander, senapsfrön, spiskummin, vitlök (färsk). När jag reste omkring i Indien var aloo gobi en av de rätter jag beställde och åt regelbundet. Jag kan fortfarande längta efter den här enkla men oväntat goda grytan med potatis (aloo) och blomkål (gobi). Det finns…
-
Roti – Bröd till indisk mat – Tunt indiskt bröd med grahamsmjöl
Roti – Tunt indiskt bröd med grahamsmjöl Ris och bröd är de vanligaste tillbehören till indisk mat. Ju längre norrut i Indien man kommer, det vill säga, ju längre bort från söderns risfält man befinner sig, desto vanligare blir det att servera olika slags bröd till maten. Eftersom man oftast äter med händerna i Indien (se inlägg om…