Category: Laga
-
Grön linsgryta – Gröna linser i kokosmjölk – Cherupayar curry
Den här linsgrytan tog mig tio år tillbaka i tiden, till Kerala, en provins i södra Indien. Jag älskar när det händer! Att en smak oväntat väcker så många associationer och minnen. Jag har ätit den här gröna linsgrytan många gånger, men jag hade ingen aning om vad den hette eller vad som var i…
-
Mina indiska kokböcker
Att laga indisk mat hemma är inte svårt! Det går ännu lättare om man har en bra indisk kokbok. Det finns många indiska kokböcker på svenska och ett oändligt antal på engelska. Här kommer jag att lägga upp information om mina indiska kokböcker, allteftersom jag använder recept ur dem. Jag ämnar kort beskriva det som…
-
Hing – asafoetida – dyvelsträck
Hing Hindi – Hing Engelska – Asafoetida Svenska – Dyvelsträck Hing, eller dyvelsträck som den heter på gammelsvenska, är en numer bortglömd krydda i Europa. I Indien däremot används den flitigt i t ex linsrätter och grönsakscurries och…
-
Indiska högtider
Högtider och röda dagar i Indien Med massor av gudar, många olika religioner och en lång historia, har indierna mycket att fira! Det vet man om man varit i Indien en längre tid. Det kan tyckas som att kontorstiderna sällan följs eftersom det är så många röda dagar! Fyra olika helgdagar i en månad är…
-
Indisk ordlista
Ordlista indisk mat När man lagar indisk mat kan det dyka upp ord man inte förstår. Tanken är att du ska kunna hitta dem här! (Kom gärna med förslag på ord till ordlistan i kommentarsfältet) Aloo – Potatis Chapati – ojäst tunnbröd Curry – såsbaserad rätt Dahl (Dall mfl) – ett samlingsnamn för alla typer av linsgrytor Garam…
-
Linssoppa med gröna linser och kokosmjölk
Vad är godare än en varm och mustig linssoppa i höstmörkret? Den gick även hem hos testpanelens yngre deltagare, vilket inte är en självklarhet nuförtiden. Beroende på hur mycket vatten man tillsätter kan det här receptet både bli en soppa och gryta. Soppan innehåller timjan, vilket inte är en typiskt indisk krydda. Det blir lite…
-
Kryddig indisk linsgryta – Dhal med röda linser
Kryddig indisk linsgryta – Dhal Jag älskar kryddblandningen spiskummin, kanel och kardemumma. Därför är det en återkommande smakkombination här på bloggen. Det blir ju så gott! Det är bekanta smaker som dock inte används så ofta i skandinavisk matlagning. Mer i bakning (gäller väl främst för de två sistnämnda). Dhal, som ibland också stavas dahl, daal och dal är…
-
Gult kryddris – Peelay chaaval – Indiskt ris
Ett festligare indiskt ris! (Kryddor att ha hemma till indiskt ris: gurkmeja, kryddnejlikor, lagerblad, vitlök (färsk)) Ris är ett naturligt tillbehör till indisk mat. Man kan lätt smaksätta riset så att det blir både godare och vackrare. Jag tycker att detta gula kryddris passar till de flesta indiska rätter och även kan ätas som en…
-
Linsgryta med röda linser och kokosmjölk – Indisk dhal
Kryddor som behövs till indisk linsgryta: kardemumma (eller kummin), kanel, ingefära Denna goda indiska linsgryta har jag lagat länge. Kokosmjölken lyfter fram smakerna av de milda kryddorna och gör linsgrytan extra krämig. Chilifrukterna som fungerar som dekoration på bilden, är kanske lite missvisande, eftersom denna indiska rätt i grunden inte alls är stark. Gillar man…
-
Indiskt bröd
Det indiska köket bjuder på en mängd olika bröd som man kan servera som tillbehör till maten. Variationsrikedomen är lika stor när det gäller bröd, som i det övriga indiska köket. Generellt kan man säga att ju längre norrut i Indien man kommer, desto vanligare blir det att servera bröd till maten istället för ris. (Detta…