Category: Laga
-
Indisk kidneyböngryta – Kidneybönor i kryddig sås – Masala rajma
Kidneybönor i kryddig sås Jag har inte ätit kidneybönor i Indien, men tyckte att det var kul att prova den här grytan ändå. Den har smak av kanel, ingefära och kardemumma och smakar ganska likt många andra rätter jag lagat med dessa kryddor. Lök, tomat och vitlök utgör övriga ingredienser. Receptet innehåller en bit ingefära…
-
Indisk dryck
Vad ska man dricka till indisk mat? Under konstruktion… Lassi, te, milkcoffe eller öl? I Indien dricker man mycket te. Vart man än går hör man någon som ropar ”chai, chai” och vill sälja te i små koppar. Vad som är standard varierar lite med vilken del av Indien man befinner sig i. Ofta handlar…
-
Kala Namak – Svart salt
Svart salt är ett mycket mineralrikt, vulkaniskt bergssalt med en smak av svavel. Trots sitt namn är det inte svart i mald form, utan rosaaktigt eller grått. Obearbetade saltkristaller skiftar i mörklila, se bild. Från början bröts saltet i Himalayas berg i Pakistan och Indien. Idag framställs det ofta på konstgjord väg. Saltet består till största delen av…
-
Shahi paneer – Ostkuber i cashewnötsås – Kunglig indisk gryta
Shai paneer – Ostkuber i cashewsås ”Shahi” betyder ”kunglig” och syftar på de mäktiga mogulhärskarna som styrde Indien från 1500-talet och fram till mitten av 1800-talet. Receptet innehåller lite lyxiga ingredienser som cashewnötter och saffran (kan uteslutas). Paneer är en indisk färskost som man skär i kuber och som är lätt att göra hemma. Om…
-
Kokosris med lök och stekta russin – Ris kokat i kokosmjölk
Kokosris Kokosris är något så enkelt som ris kokat i kokosmjölk (toppat med stekt lök och (stekta) russin). Det ger riset en mild smak av kokos och gör det lent och saftigt. Det är en mycket diskret smaksättning och rätten liknar smörrissom jag tidigare lagat. Det var intressant att steka russin (se bild), det har…
-
Naan / Nan bröd i stekpanna – Indiskt bröd – Mjukt och fluffigt!
Naan bröd / Nan bröd Jag hade nästan gett upp hoppet om att kunna göra riktigt goda naan hemma. Överallt kunde jag läsa att det var näst intill omöjligt att göra bra nanbröd utan en riktig indisk tandoor – koleldad lerugn. De hemgjorda naan jag smakat hade alla varit hårda och sega – en besvikelse…