Vad är godare än en varm och mustig linssoppa i höstmörkret? Den gick även hem hos testpanelens yngre deltagare, vilket inte är en självklarhet nuförtiden. Beroende på hur mycket vatten man tillsätter kan det här receptet både bli en soppa och gryta.
Soppan innehåller timjan, vilket inte är en typiskt indisk krydda. Det blir lite väst möter öst alltså, eftersom de andra kryddorna utgör en typiskt indisk blandning. Linssoppan/grytan får en lite söt smak av kokosmjölken och de sötaktiga kryddorna. En mild rätt som jag tror de flesta gillar.
Linserna kokar först i buljong med lök och vitlök. Sedan steker man kryddorna i smör och häller ner i linsgrytan tillsammans med kokosmjölk. Det blir minst 6 portioner, så leta fram matlådorna!
(I brist på färsk timjan fick basilika träda in som garnering).
Recept Linssoppa på gröna linser och kokosmjölk
- 2 x 2 msk smör (2 msk smör vid två olika tillfällen)
- 2 st gula lökar
- 2 st vitlöksklyftor
- 1,5 tsk torkad timjan eller 3 msk färsk
- 3,5 dl gröna linser
- 1 liter vatten (gärna hett)
- 2 st buljongtärning
- 2 tsk gurkmeja
- 0,5 tsk cayennepeppar
- 1 tsk koriander
- 1 tsk kardemumma
- 1 tsk kanel
- 0,5 tsk nejlika
- 0,5 tsk muskot
- 1 burk kokosmjölk
- svartpeppar
Gör så här:
1) Hacka lök och pressa vitlök. Fräs i 2 msk smör i 5 minuter.
2) Tillsätt gurkmeja, koriander, cayenne och timjan. Fräs ytterligare 4 min.
3) Häll i linserna, buljongtärningarna och vattnet. Låt koka minst 20 min tills linserna är mjuka.
4) Fräs övriga kryddor i 2 msk smör i en liten stekpanna, ca 1 – 2 min tills de luktar gott. Häll i smör- och kryddblandningen i linsgrytan. Tillsätt kokosmjölken och låt sjuda 15 min till.
Servera varmt!!
Leave a Reply