Min vardag – Hur använder jag mina kort i vardagen, och hur tjänar jag mina eurobonuspoäng?

 

För att maximera min poängintjäning – två kort

Jag använder två kort när jag handlar och gör mina inköp. Det jag använder till de flesta av mina inköp är mitt American Express Elite Card. Mitt andrakort, det kortet jag använder när jag handlar i butiker eller restauranger som inte tar emot Amex, är ett Mastercard Premium. Anledningen till att jag använder två kort är rätt enkel, det är för att maximera min poängintjäning.

Jag är inte medlem i några andra kreditkortsprogram som ger poäng på bensin eller rabatter på att åka tåg. Alla poäng jag tjänar är eurobonuspoäng och jag anser att det är mycket bättre att satsa till hundra procent på en sak, nämligen att få resa mer, än att sprida ut mina inköp över olika typer av bonusprogram och förmåner.

Inköp – Stora och små

Som jag tidigare beskrivit använder jag mina kreditkort vid alla mina inköp för att samla poäng. En lunch här, och en tank bensin där, alla köp jag gör med mina kort genererar poäng och uttrycket “många bäckar små” passar bra här. Använd alltid kreditkorten som ger flygpoäng om ni vill få ett ökat poängsaldo. Jag använder mina kort hela tiden oavsett om jag ska köpa mat på en restaurang, veckohandla på en stormarknad eller tanka bilen.

Alla inköpen jag gör, för mig närmre målet med mitt ena kort, nämligen den 2 för 1 voucher jag kan få med American Express, som halverar poängkostnaden för en resa med SAS och Star Alliance. Större inköp är såklart bra för att komma närmre vouchern och det kan vara bra att kontrollera om t.ex. bilfirman accepterar betalkort när du ska köpa bil, du ska byta kök eller köpa en ny säng.

Ett kort = Flera kort

Med American Express Premium Card ingår det ett extrakort och med Elite Card ingår tre extrakort utan extra kostnad. SAS Mastercard, erbjuder ett “extrakort” som kallas additional card, och det kostar 95 kr per år. Det dessa korten gör är att fler personer kan handla och samla poäng till samma eurobonuskonto. Det är alltid huvudkortinnehavaren som får räkningen, men denne får också poängen.

Jag har gett min mamma ett extrakort ifrån American Express. Allt hon handlar på sitt kort, ger poäng men de hamnar på mitt eurobonuskonto. Spenderingen, alltså den summa hon handlar för, får jag tillgodoräkna mig i jakten på mina 2 för 1-vouchers. Betalningen löser vi enkelt genom att hon ger mig pengar när jag får räkningen ifrån American Express. Flera kort = bra väg för poängintjäning samt för att uppnå en ökad spendering, vilket i sin tur leder till en 2 för 1-voucher hos American Express.

Om du skaffar någon av de kreditkorten jag har berättat om, rekommenderar jag att skaffa ett extrakort till din sambo, föräldrar eller ett syskon, som kan hjälpa dig att höja din spendering och således, generera mer poäng till ditt eurobonuskonto.

Inköp som kan ge dubbla poäng? SAS Webshop

Jag följer SAS Webshop och framförallt, webbutikerna varje vecka. Det finns flera hundra olika butiker där man kan få fler eurobonuspoäng om man går in på den aktuella webbutiken och handlar. Det enda kravet är att man loggar in på sitt SAS-konto innan man går in till webbutiken och handlar. Detta för att man ska kunna få sina poäng tillgodoräknade. Det finns en länk på respektive webshops sida, “Shop Nu” och klickar man på den länken, ombeds man att logga in. Man slussas sedan vidare till det aktuella företagets websida för onlineshopping. Varje företag har olika regler och erbjudanden. En del företag erbjuder eurobonuspoäng per 100 lapp spenderad, och en del företag erbjuder en viss summa poäng enbart för första köpet. Varje vecka kommer även nya erbjudanden om poängkampanjer där ett visst företag erbjuder fler eurobonuspoäng vid inköp just den veckan:

Exempel:

En viss vecka, hade Byggmax en eurobonuskampanj. Som kund fick man då 50 poäng per 100-lapp man handlade för. Det innebar konkret att om man handlade byggmateriel för 10 000 kronor på Byggmax hemsida, mottog man 5000 poäng enbart för själva köpet på hemsidan, oaktat vilket kort som användes vid betalningen.. Om jag som kund då hade valt att betala dessa 10 000 med ett kort som ger eurobonuspoäng, hade jag fått ytterligare poäng, mellan 1000-2000 poäng beroende på vilket kort jag använde för betalning..

Jag har även själv valt att handla matkassar via webshopen. Hos olika företag som erbjuder matkassar får man olika mycket poäng. Totalt 2000 poäng har jag tjänat hittills på att handla olika matkassar. Och äta ska jag ändå göra? Vissa av matkasseerbjudanden gäller dock bara nya kunder, och poängen ges bara vid första köpet.

Inköp som kan ge dubbla poäng? Fysiska butiker

Jag handlar även i fysiska butiker som kan ge eurobonuspoäng, förutom poängen jag får genom att betala med mina kreditkort. Ett antal butiker är anslutna till eurobonusprogrammet och genererar eurobonuspoäng på samma sätt som webbutiken, men den viktiga skillnaden är att jag har kopplat ihop mitt eurobonuskonto med mitt kreditkort. Tidigare behövde man ett separat medlemskort men numera räcker det alltså att koppla ihop kreditkortet med ditt eurobonusnummer. Följ denna länken för att koppla ihop ditt kreditkort med ditt eurobonuskonto.

Betala åt andra med ditt kreditkort

Ska din kompis köpa ny säng? Eller renovera köket? Ett bra tips är ju såklart att tipsa kompisen, familjemedlemmen eller grannen om att skaffa ett eget kreditkort och således tjäna ihop till en egen resa. Då får du en rekryteringsbonus, och din kompis får en välkomstbonus efter en viss spendering. Om svaret till en rekrytering blir nej, erbjud dig att betala det som ska köpas, och således få poängen till ditt eurobonuskonto. Du kan välja på att skaffa ett extrakort till personen som kommer att handla, alternativt betala med ditt egna kreditkort. Oavsett, så får du poängen och kan använda dom till dina egna resor.

Betala räkningar med ditt kreditkort

Jag har valt att betala min lägenhetshyra och en del andra fakturor med mitt kreditkort. Detta kräver dock en betaltjänst, som drar pengar ifrån mitt kreditkort och som jag sedan får betala på fakturan. Till saken hör att denna betaltjänsten, tar 2,5% i avgift av summan jag betalar. Om jag t.ex. har en räkning att betala på 6000 kronor, blir kostnaden totalt 6150 kronor. Jag anser dock att det kan vara värt den extra avgiften, med tanke på att jag kan uppnå två vouchers per kalenderår, samt att detta ger en hel del poäng. Med mitt kreditkort, tjänar jag 30 000 poäng per spenderade 150 000 kronor på räkningar, till en kostnad av 3750 kr. Således har jag genom detta en resa till USA eller Asien, tur och retur i SAS Go, varje år. Dock gör vouchern att jag kan åka i businessclass, tillsammans med andra intjänade poäng, för en totalkostnad av c:a 4200 kr, 50 000 eurobonuspoäng och en voucher.

Hur betalar jag mina kreditkortsräkningar?

Varje månad får jag två räkningar på det jag har spenderat med mina kort. På fakturorna ser jag hur mycket jag har spenderat och hur mycket poäng jag har tjänat in. Detta går såklart att följa på respektive kortbolags hemsida eller genom en app i telefonen, mellan att räkningarna skickas ut..

Om jag gör stora inköp, t.ex. som när jag köpte min TV, betalar jag in kostnaden för TV:n dagen efter att den har registrerats på kontoutdraget. Således behöver jag alltså inte vänta på att kreditkortsfakturan ska komma, för att betala TV:n.

Med både Amex och Mastercard är det alltid samma OCR-nummer som används vid inbetalningarna, ett för Amex och ett för Mastercard. Således är det enkelt att närsom, betala in de pengar jag är skyldig, om jag har gjort ett större inköp, och vill betala summan direkt.

Om jag gör mindre inköp, t.ex. tankar min bil eller veckohandlar i mataffären, gör jag inte på det sättet. Då väntar jag till fakturan kommer, och om jag betalar hela fakturasumman på en gång, utan att dela upp fakturabetalningen, behöver jag inte heller betala någon ränta.

Hur kommer mina poäng till mitt eurobonuskonto?

En gång i månaden sker en överföring av mina intjänade eurobonuspoäng ifrån respektive kortbolag. Det är först efter denna överföring som poängen finns på mitt eurobonuskonto och jag kan använda poängen för resor, hotellnätter eller annat. När poängen förs över beror på när jag skaffade respektive kort och ifrån vilket kreditkortsbolag poängen kommer ifrån. Jag brukar få poängen ifrån Mastercard i 2-3 dagar in i varje månad, medan American Express överför mina ihoptjänade poäng runt den 12:e varje månad.

Jag vill poängtera en viktig sak, och det är att de poängen jag handlar ihop i butiker eller på nätet, INTE är statushöjande i Eurobonusprogrammet. Det är alltså enbart eurobonus extrapoäng du tjänar när du handlar, och inte baspoäng.

När jag är inloggad på SAS hemsida eller i min SAS-app på sin mobiltelefon, är det enkelt att se hur mycket eurobonuspoäng jag har på mitt konto. Där ser jag också hur länge alla poängen är giltiga. Vanligtvis har eurobonuspoäng en giltighetstid på fem år.

 

Med reservation för eventuella skrivfel. Denna sida är en privat sida ämnad att förenkla poängresande för privatresenärer. Den är inte sponsrad eller på annat sätt betald av SAS, Star Alliance, American Express eller SEB Mastercard. På sidan förekommer produkter som jag anser är bra för ett smidigt och tryggt resande. Flera av produkterna jag skriver om, använder jag själv. Inga inlägg på sidan är sponsrade.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *