Naan bröd / Nan bröd
Jag hade nästan gett upp hoppet om att kunna göra riktigt goda naan hemma. Överallt kunde jag läsa att det var näst intill omöjligt att göra bra nanbröd utan en riktig indisk tandoor – koleldad lerugn. De hemgjorda naan jag smakat hade alla varit hårda och sega – en besvikelse helt enkelt.
Det här bröden gräddas i stekpanna och inte i ugn, kanske är det det som gör skillnaden. Bröden blir mjuka och fluffiga och mycket naan-lika. De behåller även sin mjukhet när de svalnar, vilket jag inte upplever att naan som gräddas i vanlig ugn gör. Eftersom receptet innehåller torrjäst, måste degen jäsa 30 – 40 min, annars går tillagningen väldigt snabbt. (Nästa gång jag gör naan ska jag prova ett recept med bakpulver för att få ner tillagningstiden).
Jag försökte ”dra” ut mina bröd till rätt storlek. Eftersom degen är kladdig (vilket den ska vara) var detta ganska besvärligt. Kanske går det bättre med kavel.
Naan kan smaksättas med t ex koriander eller vitlök eller fyllas med tex panir eller potatis, men det tar vi någon annan gång!
Recept Naan – Indiskt bröd (4 – 5 st)
- 1,5 dl fingervarmt vatten
- 2 tsk strösocker
- 2 tsk torrjäst
- 4 dl mjöl
- 0,5 tsk salt
- 2 msk smält smör (+ lite extra smör att eventuellt pensla bröden med i stekpannan)
- 2 msk yoghurt
- Gör så här:
1) Rör ihop jäst, vatten och socker. Låt stå ca 10 min.
2) Häll i mjöl, salt, smör och yoghurt. Rör ihop till en deg, knåda lite. Låt stå i en övertäckt bunke ca 30 min.
3) Dela degen i 4 lika stora delar och kavla ut/forma till 4 st platta, avlånga bröd.
4) Gnid in en stekpanna med en aning smör eller olja och hetta upp den till medelvärme.
5) Lägg i de utkavlade degbitarna i pannan och grädda 3 – 4 minuter. Brödet ska gärna ”puffa upp sig”. Pensla eventuellt på lite smör på valfria ställen på brödet (dessa fläckar kommer att få extra färg när du vänder brödet).
6) Vänd brödet och grädda ytterligare 2 – 3 minuter.
7) Vira in det klara brödet i en varm handduk medan du gräddar de andra.
Leave a Reply