Iskärnor är ett unikt klimatarkiv. Tack vare en ny metod som utvecklats av forskare vid universitetet i Bern och Empa kan växthusgaskoncentrationer i 1,5 miljoner år gammal is mätas ännu mer exakt.
Sökandet efter den äldsta isen på jorden har tagit ett viktigt steg framåt. Projektet Beyond EPICA – Oldest Ice, ett europeiskt konsortium som inkluderar universitetet i Bern, avslutade sin andra fältsäsong i slutet av januari. Borrningen nådde ett djup av 808 meter. Projektets mål är att se 1,5 miljoner år in i det förflutna och få data om temperaturutvecklingen, atmosfärens sammansättning och kolcykeln. Ett djup på cirka 2700 meter måste nås i den antarktiska inlandsisen och en iskärna återvinns. Om allt går som planerat kan det vara så 2025.
Teamet som leds av Hubertus Fischer, professor i experimentell klimatfysik och medlem av Oeschger Center for Climate Change Research har i samarbete med Empa lyckats utveckla en ny teknik för att gemensamt mäta växthusgaserna koldioxid (CO2), metan (CH4) och lustgas (N2O) samt kolisotopsammansättningen av CO2.
Leave a Reply