Palak paneer / Palak panir – Kryddig indisk spenatgryta
(Kryddor att ha hemma till palak paneer: chilipulver, garam masala, gurkmeja, ingefära (färsk), koriander, spiskummin, vitlök (färsk))
Precis som för många andra är palak paneer en av mina absoluta favoriträtter när det kommer till indisk mat! Dessutom är det ganska nyttigt med proteinet i paneeren (osten) och järnet i spenaten.
Palak paneer kan lagas på flera sätt med olika mängder tomat och spenat. Jag vet inte hur ni vill ha er palak paneer, men jag vill i alla fall att såsen ska vara helt grön och smaka mycket spenat. Annars blir jag besviken! Det här receptet lever upp till de förväntningarna, är lätt att laga och mycket gott och kryddigt. Ta gärna i lite extra med kryddorna om ni gillar kryddig mat, det gör jag!
Istället för paneer har jag använt halloumi, som enligt mig fungerar utmärkt som substitut. Vill man göra egen paneer kommer det inom kort att finnas ett recept på det h ä r .
Recept Palak paneer
- 500 g frusen hackad spenat
- 2 st gul lök
- 2 msk olja
- 3 st vitlöksklyftor
- 5 cm färsk ingefära
- 2 st tomater ELLER 2 dl tomatkross
- 2 tsk garam masala
- 2 tsk malen koriander
- 1 tsk spiskummin
- 0,5 tsk gurkmeja
- 0,5 tsk chilipulver
- 1 tsk salt
- 1,5 dl grädde
- 1-2 dl mjölk
- 400 g halloumi
Gör så här:
1) Tina spenaten (förslagsvis i micron) och häll bort eventuellt överflödigt vatten.
2) Finhacka löken och fräs den i olja i en gryta ca 5 min på medelvärme.
3) Riv ingefäran och vitlöken grovt. Tillsätt detta i grytan och låt steka ytterligare 5 min.
4) Finhacka tomaterna och häll i dem i grytan och fräs 5 min till.
5) Tillsätt sedan spenaten. Rör om och häll i alla kryddorna. Låt koka 5 min!
6) Tillsätt sedan grädden och mjölken samtidigt som du rör i spenatgrytan.
7) Skär halloumin i kuber ca 2×2 cm och tillsätt dessa i spenatröran. Låt koka fem minuter till!
Servera med ris eller indiskt bröd! Mums! Atcha laghta!
Leave a Reply