Paneer / panir – Indisk färskost
Jag har länge utlovat ett recept på paneer och jag är ledsen att det dröjt så länge. Det är väldigt enkelt att göra och det går relativt fort.
Paneer är en indisk färskost som utgör en viktig proteinkälla i det indiska vegetariska köket (innehåller ca 20% protein). Den används i en rad olika rätter som t ex palak panir, panir buttermasala, shai panir (kommer snart), mutter panir , chillie panir m fl.
Man kokar upp en ganska stor mängd gammaldags mjölk (gärna 3 liter) och rör ner saften från en citron. Då koagulerar mjölken och det bildas en klumpig massa. I en kökshandduk pressas vätskan ur massan. Massan läggs sedan i press under något tungt 30 minuter till en timme. Klart! Sedan har man en färskost som kan skäras i bitar och användas i alla läckra indiska paneerrätter. (För videoinstruktion se nedan).
Det är bäst att ha en fet mjölk, minst 2 %. Jag har provat att använda mellanmjölk, men då blev osten hård och seg. Paneer kan sparas i en burk med vatten i kylskåpet i flera dagar. Vill man ha variation på sin panir kan man stoppa i olika slags kryddfrön som t ex spiskumminfrö. Det går bra att använda vinäger istället för citron och även yoghurt kan användas för att få mjölken att koagulera.
Recept Paneer / Panir
- 3 liter gammaldags mjölk (eller röd mjölk)
- 1 -2 st citroner
- Gör så här:
1) Koka upp mjölken i en stor kastrull under omrörning
2) När mjölken kokar häll i citronsaft lite i taget tills det bildas en klumpig massa.
3) Lägg ett durkslag, täckt med en kökshandduk, på en skål och häll innehållet i kastrullen ner i durkslaget (och kökshandduken). (Verkar det krångligt titta på instruktionsvideon nedan).
4) Använd sedan handduken för att krama ur vätskan (vasslen) ur paneerosten
5) Lägg paneeren invirad i handduken på durkslaget och lägg några tunga böcker eller en mortel på.
Verkar det krångligt så kanske den här rutinerade damen kan förklara bättre än jag! Manjula är alltid lika trevlig att titta på. Hon lagar autentisk vegetarisk indisk mat och är mycket pedagogisk.
Leave a Reply