Raita med mynta och gurka – Pudina raita – Indisk yoghurtsås
Den här raitan är en av de godaste! Jag tror de allra flesta som gillar indisk mat också är bekanta med smakerna. Den ligger nämligen nära den portion sallad med sötaktig yoghurtsås, som man serveras på ALLA indiska restauranger i Sverige. Jag har länge undrat vad detta inslag kommer ifrån, eftersom jag inte känner igen det från Indien. Men nu tror jag att jag förstår. Salladen med blaskiga såsen, är ju en slags variant av raita med grönsaker!
Den här raitan blir tjock och krämig, med fina smaker av mynta och spiskummin. En halv gurka rivs och överflödig vätska kramas ur. Gurkan blandas med matlagningsyoghurt, lite spiskummin, mynta och socker. Svårare än så är det inte. Servera yoghurtsåsen kall. Den håller sig bra något dygn i kylskåpet.
Eftersom jag föredrar att raitan svalkar tungan och inget annat, hoppade jag över chilipulvret som egentligen ska vara i.
Om du har tänkt att göra en raita men är lite osäker på vilken, så välj denna. Du blir inte besviken!
Recept Raita – Indisk yoghurtsås med mynta och gurka
- 0,5 st gurka
- 2 dl matlagningsyoghurt
- 0, 5 dl färsk mynta, hackad
- 0,5 tsk spiskummin
- 0,5 tsk socker
- salt eftersmak
- eventuellt en nypa chilipulver
Gör så här:
1) Riv gurkan och krama ur det mesta av den överflödiga vätskan.
2) Blanda gurkan med övriga ingredienser och ställ kallt.
Leave a Reply