Roti – Tunt indiskt bröd med grahamsmjöl
Ris och bröd är de vanligaste tillbehören till indisk mat. Ju längre norrut i Indien man kommer, det vill säga, ju längre bort från söderns risfält man befinner sig, desto vanligare blir det att servera olika slags bröd till maten. Eftersom man oftast äter med händerna i Indien (se inlägg om att äta med händerna här) använder man brödet och skopar upp grytan (curryn) med.
Det vanligaste brödet i Indien är chapati, som jag tidigare lagt upp ett recept på. Därefter kommer roti, som på många sätt liknar chapati. Roti är ett ojäst tunnbröd som görs på grövre mjöl. Vilket sädesslag som används varierar. Roti kan också ha olika slags fyllningar.
Chapati och roti gräddas traditionellt på en tava, d v s en het spishäll av metall. Det går dock utmärkt att grädda dem i en vanlig stekpanna på hög värme.
Jag blev mycket nöjd med dessa roti! Det är smör i degen, vilket gör att brödet blir väldigt gott och smakrikt.
Recept Roti
- ca 5 dl grahamsmjöl (500 g)
- 3 msk grädde
- salt
- 1,5 dl mjölk
- 60 g smält smör
Gör så här:
1) Blanda ihop alla ingredienser och knåda till en smidig deg.
2) Gör bullar av ett äggs storlek och kavla ut till runda plattor, ungefär så stora som en liten tallrik
3) Tillagas i mycket het stekpanna tills bröden fått fin färg, ca 1 minut på ena sidan och 30 sekunder på andra.
Receptet kommer ur kokboken ”Det indiska köket”.
Leave a Reply