SAS Eurobonus

På Poängresan.se har jag valt att berätta om SAS egna medlems- och lojalitetsprogram Eurobonus, som lanserades 1992 och har sedan dess expanderat till att idag ha mer än fem miljoner medlemmar. Som medlem i Eurobonus tjänar man poäng på flera olika sätt, inte bara genom att flyga med SAS eller med Star Alliance.

Inköp med olika kreditkort kopplade till sitt Eurobonuskonto är ett mycket vanligt sätt att tjäna mer poäng som senare kan göras om till både hotellnätter och flygresor. Men det finns ett flertal andra sätt att tjäna in eurobonuspoäng på. T.ex. att hyra bil via någon av Eurobonus samarbetspartners, byta elbolag, handla i SAS Webshop, utvalda fysiska butiker eller till och med, sälja sitt hus med en särskild mäklare. Om man vill bli poängsamlare och snabbt samla poäng för nya resor finns det många sätt att göra det på, och på Poängresan.se kommer ni att få många tips och råd på hur man kan tjäna så mycket poäng som möjligt.

Glöm inte att följa Poängresan.se på Instragram och Facebook för fler bra poäng- och flygdeals, tips om resor, status, hotell och en hel den annat som har med flygresor och poängintjäning att göra!

Eurobonusnumret är det viktigaste!

Grunden i nästan all poängintjäning är ditt eget Eurobonusnummer. Det består av en bokstavskombination EBB, EBS, EBG eller EBD följt av ett niosiffrigt unikt eurobonusnummer. Bokstäverna betyder Eurobonus Basic Member, Silver, Gold och Diamond. Bokstäverna kan ändras från år till år beroende på om din statusnivå höjs eller sänks, men dina siffror är alltid desamma. Du ska alltid uppge ditt Eurobonusnummer när du ska flyga med SAS eller Star Alliance. Om Du inte har angivit numret vid bokning av en flygbiljett kan du göra detta på flygplatsen vid incheckning. Det går även att efterregistrera poäng efter en flygning på SAS hemsida, men det är alltid enklast att göra det ifrån början. Det bästa som kan hända är t.ex. att du blir uppgraderad till t.ex. en bättre kabinklass, enbart för att du är Eurobonusmedlem!

När du bokar hyrbil, bor på hotell eller handlar i fysiska butiker som ger Eurobonus extrapoäng, ska du alltid visa upp ditt medlemskort för Eurobonus, för att kunna tillgodoräkna dig poängen. Företaget som hyr ut bilen eller hotellet du bor på, måste ha ett samarbete med SAS för att du ska kunna få poängen.

Vill du se i vilka butiker och företag du kan tjäna eurobonuspoäng?

Följ med!

Point Sharing Group

Dela poäng mellan dig, dina vänner och din familj!

Dela poängen mellan flera konton!

Du kan tack vare funktionen Point Sharing – Poängdelning – Dela eurobonuspoängen mellan dig, dina vänner och din familj. Det som förr kallades familjekonto kallas idag Point Sharing Group och tar steget poängsamling till ytterligare en nivå.

Om ni är flera personer t.ex. i en familj som samlar eurobonuspoäng kan ni ha en Point Sharing Group för upp till åtta personer och på så sätt samla poäng på ett gemensamt konto. Alla poäng ni tillsammans tjänar in hamnar på det kontot oavsett om det är genom flygning, kreditkortsinköp eller hyra av bil. Fördelen med detta är att ni därför tillsammans kan dra in mer poäng och utnyttja dom för t.ex. flygresor. Alla medlemmar i gruppen har sedan tillgång till gruppens gemensamma poängpott.

Om du och din sambo tillsammans har 100 000 eurobonuspoäng och du är innehavare av en 2-4-1 voucher genom American Express, kan ni därför boka en bonusresa i SAS Business och använda era gemensamt intjänade bonuspoäng. Detsamma gäller om någon i gruppen har en viss nivå hos Fly Premium genom Mastercard Premium. Statusinnehavaren kan boka resor åt andra genom att använda sin förmån.

Om någon i gruppen har t.ex. Eurobonus Diamond överförs inte den statusnivån till någon annan i gruppen då just den ihoptjänade statusnivån är personlig.

Börja dela poängen!

Statusnivåer inom SAS Eurobonus

Vad betyder egentligen statusnivå?

En statusnivå berättar egentligen två saker. Dels hur frekvent du är som resenär, eller hur trogen du som är kund är gentemot ett företag, samt vilka olika typer av förmåner du kan få. Det är något slarvigt att uttrycka sig “hur trogen kund du är” men ett förmånsprogram är uppbyggt på så sätt att knyta till sig kunder, och få kunder att använda samma bolag hela tiden.

Olika statusnivåer ger olika mycket förmåner och för de högsta statusnivåerna får du som kund en hel del tillbaka på ditt medlemskap. Och vad dessa förmånerna är ska jag gå in lite mer detaljerat på. Jag börjar med att berätta vilka typer av statusnivåer det finns inom eurobonusprogrammet.

Statusnivåer inom SAS Eurobonus

Member

Eurobonus Member är första nivån. När du registrerar dig som medlem, blir du automatiskt medlem och kan påbörja din poängintjäning. Kortet ger möjlighet till att registrera flygningar och samla poäng med hela Star Alliance.

Silver

Med Eurobonus Silver börjar förmånerna. Bl.a. har du alltid en extra väska när du åker med SAS. På vissa tider om året, får man tillgång till lounge och fast track. När du chechar in på flygplatsen, och SAS är den som har hand om incheckningen, har du prioriterad incheckning.

Gold

Med Eurobonus Gold öppnas världen för frekvent flygande!

Samtidigt som du är Eurobonus Gold, är du även Star Alliance Gold-medlem vilket innebär bl.a. prioriterad incheckning inom SAS och Star Alliance. Du får tillgång till flera flygplatslounger, snabbare incheckning och i många fall, även prioriterad säkerhetskontroll. Som Gold tjänar du 25% fler baspoäng när du flyger med SAS.

Diamond

Diamond är den högsta nåbara statusen inom Eurobonus. Förutom förmånerna som Eurobonus Gold, får man som Diamond bl.a. förlängd giltighetstid på sina eurobonuspoäng, gratis dryck oavsett bokningsklass på SAS samt möjligheten att ge bort ett Eurobonus Gold medlemskap. Som Diamond tjänar du 25% fler baspoäng när du flyger med SAS.

Varför ska man ha en hög statusnivå?

Självklart klarar du dig helt och hållet utan att ha en högre status om du reser en eller två gånger per år. Reser du mer frekvent, med mycket bagage, eller du kanske vill hinna arbeta samtidigt som du reser, är en högre statusnivå till en fördel för dig som resenär. Bl.a. kan du få med mer bagage, tillgång till lounger där du kan äta och koppla av, samt prioriterad telefonlinje där du kan komma i kontakt med ditt flygbolag 24 timmar om dygnet. Om du dessutom har bråttom vid dina resor, vill utnyttja maximal tid på destinationen eller sitter i ett möte som slutar närmre din flights avgångstid än du räknat med, kan du utnyttja prioriterad incheckning samt snabbare säkerhetskontroll, så att du slipper stå i den vanliga incheckningskön samt säkerhetskontrollen.

Förmånsöversikt med Eurobonus

Som medlem i Eurobonus har du alltid, oavsett statusnivå, tillgång till vissa förmåner. Bl.a. får du alltid tillgång till kampanjer och olika erbjudanden ifrån SAS och olika samarbetspartners. Dessutom får du som medlem möjlighet att samla eurobonuspoäng. Här nedan kommer flera viktiga förmåner att presenteras samt även vilken statusnivå som krävs för respektive förmån.

Vissa av förmånerna, t.ex. prioriterad incheckning och extra bagage, kan du även få med en viss bokningsklass. Om du t.ex. har bokat en businessbiljett, är dina förmåner kopplade till din biljett, oaktat din statusnivå, och du kan på den resan därför utnyttja de förmåner som kommer med biljetten.

Prioriterad incheckning

Det första steget på din resa är incheckningen. Beroende på när du anländer till flygplatsen, vart du ska åka och när på året du reser, kan det vara väldigt lång kö till incheckningen. Då kan prioriterad incheckning vara väldigt skönt att kunna utnyttja. På t.ex. Kastrup och Arlanda har SAS flera incheckningsdiskar för passagerare i SAS Business, SAS plus samt passagerare med silver, gold och diamond status. Om du reser utan att inneha en statusnivå, och i SAS go, är det inte samma incheckningsdiskar som gäller och då brukar kön ofta vara längre.

Om du åker med SAS ifrån flygplatser på i t.ex. New York, Tokyo eller Europa, är antalet incheckningsdiskar färre, då SAS-avgångarna är färre men det är ändå uppmärkt vilka incheckningsdiskar som gäller vilka passagerare.

Om man innehar Eurobonus Gold och Diamond, gäller prioriterad incheckning även om man åker med en flygning med ett Star Allianceanslutet flygbolag.

För att utnyttja prioriterad incheckning inom SAS:

Status: Silver, Gold eller Diamond.

Biljettyp: SAS Plus eller SAS Business.

För att utnyttja prioriterad incheckning inom Star Alliance krävs:

Eurobonus Gold eller Diamond (Ger Star Alliance Gold)

Biljett med ett Star Allianceanslutet flygbolag.

Fast track / Prioriterad säkerhetskontroll

När du har checkat in ditt baggage, är nästa steg att gå igenom säkerhetskontrollen för att komma till din gate. Oftast finns de flesta matställen och shoppingmöjligheterna när du passerat säkerhetskontrollen. Då det kan vara kö  i säkerhetskontrollen, bör du som passagerare inte dröja allt för länge med att passera, så du riskerar att missa din flight.

Om det är mycket folk i säkerhetskontrollen, kan Fast Track vara väldigt skönt och smidigt. På flera flygplatser i Skandinavien har SAS egna säkerhetskontroller, såkallade SAS Fast Track. På flygplatser runt om i världen har många flygbolag egna säkerhetskontroller med Fast Track, antingen beroende på biljetttyp, eller statusnivå hos det aktuella flygbolaget. Ett exempel på en sådan är Terminal 2 i London, där Star Alliance har en Fast Track för Star Alliance Goldmedlemmar, vilket du är om du innehar Eurobonus Gold eller Diamond. Du får då helt enkelt gå i en snabbare säkerhetskontroll jämfört med andra passagerare.

I Skandinavien krävs att man reser i SAS Plus eller SAS Business för att få utnyttja Fast Track. Alternativet är att man innehar Eurobonus Gold eller Diamond, oavsett biljettklass.

I SAS egna Fast Track får du ta med en gäst eller upp till tre familjemedlemmar.

Vissa tider på året, 8/7-20/8 samt 16/12-7/1, kan man dock som Eurobonus silvermedlem få tillgång till fast track.

Loungetillgång

Som Gold eller Diamondmedlem i SAS Eurobonus får du som resenär tillgång till lounger, både SAS egna och även en hel del Star Alliancelounger runt om i världen, där SAS har avtal med det bolag som driver loungen. Det som krävs är att man flyger med ett Star Allianceanslutet flygbolag.

Bilden här till bredvid är tagen på SAS Gold Lounge på Terminal 5 på Arlanda. Här serveras ofta lättare mat, dryck, godis och diverse efterrätter. Loungen ligger med en härlig utsikt över de parkerade flygplanen och beroende på vilka start- och landningsbanor som används, kan man ibland se flygplanen starta och landa.

I SAS Gold Lounge på Terminal 5, krävs att man är Eurobonus Gold, Eurobonus Diamond samt Star Alliance Goldmedlem, och att man har en flygbiljett med SAS eller ett Star Alliancebolag.

Det finns även möjlighet att skaffa ett priority pass som ger tillgång till ett antal lounger, förutom de som erbjuds av flygbolag. Priority pass ger tillgång till lounger, oaktat vilket flygbolag du flyger med. Priority pass kan man få enklast genom ett medlemskap i ett kreditkortsprogram, som har priority pass i sitt förmånsutbud, t.ex. American Express Platinum.

Prioriterad ombordstigning

När man reser med SAS och har köpt en businessbiljett eller en biljett i plus, har man alltid prioriterad ombordstigning. Om man har Eurobonus Gold eller Diamond, gäller prioriterad ombordstigning alltid dig som passagerare, oaktat din biljettklass.

Den prioriterade ombordstigningen gäller för dig och din medpassagerare!

Det jag tycker är skönt med att komma ombord först är att jag får möjligheten att lägga min väska på hatthyllan intill sätet jag sitter på innan andra passagerare lägger sina väskor..

När jag åker i SAS Business tycker jag det är skönt att komma till ro riktigt ordentligt i mitt säte, samt hinna dricka upp min välkomstdryck, innan flygplanet startar.

Om man flyger mycket inrikes, kan vissa avgångar faktiskt innehålla en hel flight med bara prioriterade passagerare. Då får man snällt vänta i kön ändå, trots sin statusnivå. Det är alltid så att fler passagerare än du själv har prioriterad ombordstigning, och tro mig, oavsett när du går på planet, kommer alltid alla passagerare fram samtidigt!

Andra förmåner

För SAS Eurobonus högre medlemsnivåer, Eurobonus Gold och Diamond, ingår fler förmåner:

  • 2 väskor extra vid flygning med SAS
  • 20 kg extra vid flygning med Star Alliance (gäller när biljettklassen tillåter extra bagage som Star Alliance Gold)
  • Prioriterad bagagehantering (orange PRIORITY-tag) på din väska som gör att väskan alltid ska prioriteras framför annat bagage.
  • Gratis att välja sittplats på planet när du bokar en flygbiljett med SAS..
  • 25% mer poängintjäning på dina flygningar med SAS.
  • Gratis wifi ombord på flygningar med SAS.
  • Möjligheten att ge bort ett silverkort (Eurobonus Gold) och ett

Guldkort (Eurobonus Diamond)

Ska du besöka London? Om du som Star Alliance Goldmedlem köper en biljett till normalpris med Heathrow Express i ekonomiklass, får du en gratis uppgradering till Business / First class ombord på tåget. Du får dessutom ta med en gäst in i Business / First, förutsatt att du och din gäst har varsin tågbiljett. Ytterligare en fördel med att vara Eurobonus Gold eller Eurobonus Diamond!

En resa in till London med Heathrow Express tar c:a 15 minuter istället för 45-50 minuter med vanliga tunnelbanan. Smidigt och enkelt kommer du in till Paddington Station!

Med reservation för eventuella skrivfel. Denna sida är en privat sida ämnad att förenkla poängresande för privatresenärer. Den är inte sponsrad eller på annat sätt betald av SAS, Star Alliance, American Express eller SEB Mastercard. På sidan förekommer produkter som jag anser är bra för ett smidigt och tryggt resande. Flera av produkterna jag skriver om, använder jag själv. Inga inlägg på sidan är sponsrade.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *