Shai paneer – Ostkuber i cashewsås
”Shahi” betyder ”kunglig” och syftar på de mäktiga mogulhärskarna som styrde Indien från 1500-talet och fram till mitten av 1800-talet. Receptet innehåller lite lyxiga ingredienser som cashewnötter och saffran (kan uteslutas). Paneer är en indisk färskost som man skär i kuber och som är lätt att göra hemma. Om du vill kan du byta ut paneer mot naturell tofu eller halloumi. Shahi paneer brukar ibland kallas kungen av paneerrätter pga av de rika smakerna.
Jag ville laga en shahi paneer utan tomat. Dels då jag kan bli trött på att alla såser innehåller just tomat, men också för att smaken annars blir förvirrande lik paneer buttermasala. Den här såsen blir alldeles ljus, mild, mycket krämig och lite sötaktig. Det känns att det är cashewnötter, yoghurt och grädde i. Behöver jag säga att rätten är mättande, kanske till och med mäktig!?
Man ska koka löken innan man mixar den. Det samma gäller för cashewnötterna. Det är möjligt att man kan använda dessa ingredienser okokta, men just idag bestämde jag mig för att inte fuska. Resultatet blev också mycket bra.
Trots sin kunglighet är detta inte en speciellt vacker rätt. Jag hoppade över den nypa saffran som man kan tillsätta i såsen om man vill, vilket gjorde hela anrättningen färglös. När min make kom hem lagom till middagstid och förväntansfullt kikade ner i grytan utbrast han – Vad lagar du!? Gröt? På bilden har jag garnerat med basilikablad mest för att det ska se trevligt ut. Det ingår inte i receptet. Jag kunde också ha spätt ut såsen med lite mer vatten.
Smaken på den här rätten är i alla fall kunglig. Indisk mat när den är som bäst! Om ni känner er osäkra på tillagningen kan ni ta en titt på videoklippet nedan. Det är mycket informativt och tar inte mer än 3 minuter. Lärarinnan är effektiv och tydlig och guidar er genom varje steg efter samma recept. Dessutom silar hon såsen, något jag hoppat över.
Recept Shahi paneer
- 400 g paneer (eller halloumi eller tofu)
- 2 st gula lökar
- 2 msk olja
- 4 st nejlikor
- 5 svartpepparkorn
- 2 st kanelstänger
- 1 st grön chilifrukt
- 2 tsk riven ingefära
- 1 – 2 st vitlöksklyftor, pressade
- 1 dl cashewnötter
- 1 dl tjock yoghurt (typ matlagnings eller turkisk)
- 1 dl grädde
- 1 nypa saffran (kan uteslutas)
- 0,5 tsk garam masala (eller mer)
- salt
- 0,5 tsk kardemumma
Gör så här:
1) Ta två små kastruller och fyll med några dl vatten. Lägg cashewnötterna i den ena och lökarna (delade på 4) i den andra. Låt koka 10 min. Mixa den kokta löken (förslagsvis med mixerstav rakt i kastrullen). Gör det samma med de kokta cashewnötterna (här kan du tillsätta lite vatten om det blir för torrt) tills det blir en slät, jämn massa, så kallad cashewnötspasta.
2) Hetta upp olja i en stekpanna eller kastrull och lägg i pepparkorn, kanelstång och nejlikor och fräs på svag värme tills de börjar lukta ca 1 minut.
3) Häll i den kokta, mixade löken i kryddorna tillsammans med den hackade chilin. Låt koka i 4 min på svag värme. Löken ska inte få färg.
4) Lägg i ingefära och vitlök och låt sjuda 30 sekunder.
5) Lägg i cashewnötpastan och låt sjuda 2 minuter.
6) Tillsätt yoghurt och låt sjuda 3 min.
7) Tillsätt grädde, (saffran), salt, paneer och garam masala. Sist kardemumma. Tillsätt eventuellt lite vatten om du vill ha en lösare sås. Låt koka upp.
Leave a Reply