”Tikka” betyder bitar. I den här vegetariska tikka masalan ingår det bitar av olika grönsaker och även halloumiost om man tycker om det. Det finns inget standardrecept för tikka masala men det brukar innehålla citronsaft, koriander och tomat.
Det här receptet innehöll från början ingen tomat alls. Jag la på eget bevåg till 2 msk tomatpuré och lite paprikapulver. Det blev bra, men det räckte inte för att färga maträtten så röd som man är van vid att tikka masala är. Ofta används rött färgämne för att ge en intensiv röd färg till såsen, eller en himla massa tomat. Röd eller gul, här är den i alla fall – en välsmakande, enkel, snabblagad vegetarisk tikka masala!
Man kan använda vilka grönsaker som helst. Jag tog morötter, blomkål, ärtor, majs och potatis. Tänk på att potatis och morötter tar längre tid på sig att bli mjuka och därför måste vara i små eller tunna bitar. Du kan också förkoka dem. Osten tillsätts i slutet.
Lite speciellt med det här receptet är att man mixar lök och yoghurt mm i mixer. Det blev ett väldigt fint resultat. En tjock, riklig sås. Och så slapp man hacka lök också.
Recept Vegetarisk tikka masala
- 1 dl ärtor
- 1 dl morötter, tärnade 1x 1 cm eller tunt skivade
- 1 dl blomkål i buketter
- 1 dl potatis, tärnat smått eller förkokt
- 1 dl majs, broccoli eller annan valfri grönsak eller t ex halloumi (eller dubbla blomkålen till 2 dl)
- 2 dl matlagningsyoghurt
- 1 tsk citronsaft
- 2,5 cm färsk ingefära, hackad
- 3 vitlöksklyftor
- 2 st lökar
- 2 msk tomatpuré
- 0,5 tsk gurkmeja
- 0,5 tsk chilipulver
- 1 tsk koriander (mald)
- 1 tsk paprikapulver
- 2 msk olja / smör
- 0,5 tsk kardemumma
- 1 dl färsk koriander + 0,5 dl färsk koriander (eller efter behag)
- salt
Gör så här:
1) Lägg lök, yoghurt, ingefära och vitlök i mixern och mixa till en slät sås.
2) Tillsätt citronjuice, färsk koriander och alla kryddor. Mixa lite mer tills det blandats.
3) Hetta upp oljan i en panna tills det börjar bubbla i fettet. Häll då i det du mixat i stekpannan. Tillsätt tomatpuré.
4) Häll i grönsakerna och låt dem kokas i såsen tills de är lagom mjuka. Tillsätt eventuellt halloumi och låt bli varmt.
5) Tillsätt mer färsk koriander
Servera med ris och naan!
Leave a Reply