Vad är poäng? Eurobonus baspoäng och extrapoäng?
Alla poäng är bra poäng!
I dagens köpsamhälle finns det en uppsjö av olika medlemskap hos klädbutiker, mataffärer, hotell, flygbolag, bensinstationer och hyrbilsfirmor, De allra flesta olika medlemskap erbjuder olika typer av förmåner; rabatter, erbjudanden och möjligheten till att få bonusar.
Själva medlemskapen är ofta gratis och ger olika mycket tillbaka till medlemmen, beroende på hur mycket man som medlem spenderar och hos vissa företag, vad man som medlem inneharför statusnivå .
T.ex. så kan man på vissa caféer få rabatter om man är medlem och betalar med en app i sin telefon, eller på en bensinstation, kan man få rabatt på drivmedel till sin bil. De allra flesta medlemskap gynnar på olika sätt kunden i någon form, och olika medlemskap ger olika mycket förmåner för kunden. Ett syfte med medlemskap, är såklart att skapa en lojalitet hos kunden, och få denne att fortsätta handla hos företaget där kunden är medlem.
Eftersom jag har resor som mitt stora intresse, har jag därför valt att fokusera på flygresor, och vilka poäng man kan tjäna som resenär! Och kom ihåg, alla poäng man kan tjäna som resenär, är bra poäng!
Till att börja med, vad är eurobonuspoäng och vad kan jag använda dem till?
I SAS medlemsprogram Eurobonus finns det två olika typer av poäng, Baspoäng och Extrapoäng:
Baspoäng är de poäng som är statusgrundande, och höjer resenärens statusnivå inom bonusprogrammet Eurobonus.
Baspoäng kan tjänas in på tre olika sätt.
1. Man flyger med SAS och Star Alliance, och beroende på bokningsklass och längd på flygningen, får man olika mycket baspoäng. Om man t.ex. bokar en resa med SAS, står det vid bokningen hur mycket poäng en viss resa genererar. En inrikesresa i SAS Go ger minst 100 baspoäng per enkelresa, beroende på bokningsklass. En resa från Köpenhamn – New York med SAS, kan ge olika mycket poäng per flygväg beroende på vilken bokningsklass du väljer att boka resan i. Poängintjäningen skiljer sig ifrån SAS Go till SAS Business och olika kabinklasser kan innehålla flera olika bokningsklasser som ger olika mycket poängintjäning. Det är därför oerhört viktigt att kontrollera vilken bokningsklass din flygbiljett har. Kika längre ner här på sidan för en guide om bokningsklasser!
2. Om en medlem har kreditkort som genom medlemskap ger baspoäng, American Express Elite Card och SAS Eurobonus Mastercard Premium, får innehaven av korten totalt 32 000 baspoäng per år, som bidrar till att höja statusnivån. (20000 ifrån American Express och 1000 poäng per månad ifrån Mastercard Premium, totalt 12 000 per år).
3. Man kan omvandla extrapoäng till baspoäng om man är nära att kvalificera till en högre statusnivå inom SAS Eurobonus.
Extrapoängen är de poäng som kan användas till bl.a. flygbiljetter, bilhyror eller hotellnätter. Extrapoäng får man genom såklart genom att flyga med SAS eller Star Alliance. Det som kan vara förvirrande med just de influgna poängen, är att de poängen räknas både som baspoäng och extrapoäng. De höjer alltså både statusnivå samtidigt som man kan använda de poängen för att boka nya flygresor.
Varje gång man handlar med ett kreditkort, som är kopplat till ett Eurobonuskonto, tjänar man extrapoäng. Oavsett om man handlar i mataffären, på restaurangen eller tankar bilen, tjänar man extrapoäng. Men det finns även en hel del andra sätt att tjäna Eurobonus extrapoäng.
Att hyra en bil med hyrbilsfirmor som samarbetar med SAS, t.ex. Hertz, Avis, Sixt och Budget är ett utmärkt sätt att tjäna in fler poäng. Varje hyrbilsbolag har olika erbjudande vad gäller poängintjäning för SAS Eurobonus, och man kan tjäna alltifrån 500 poäng per bilhyra upp till 10 000 poäng beroende på om det pågår någon speciellt kampanj just då, längd på bilhyra och vilket bolag man hyr av.
Att bo på hotell kan generera extrapoäng och det finns en hel del olika hotellkedjor som erbjuder poängintjäning hos eurobonus.
För att tjäna ytterligare eurobonuspoäng använder jag SAS sida för onlineshopping. På onlineshoppingen finns hundratals butiker anslutna till eurobonusprogrammet och alla butiker ger olika mycket poäng. Varje vecka dyker det dessutom upp poängkampanjer, där du kan tjäna fler poäng än vanligt, just den veckan. Det innebär alltså att du dels tjänar poäng på att handla i den aktuella onlinebutiken, just för att du är medlem i Eurobonus. Dessutom kan du tjäna poäng på att handla med ditt kreditkort, om du har skaffat du ett SAS-kopplat kreditkort som genererar eurobonuspoäng. Du får alltså dubbla intjänade poäng. Hur mycket poäng beror på aktuell poängkampanj, och vilket kort du använder.
Som du ser så finns det en hel del poäng att tjäna, och intjäningen kan gå snabbt!
Oavsett var och hur du samlar eurobonuspoäng, är det på ditt egna Eurobonuskonto dit alla poängen kommer att samlas. Det är sedan upp till dig som kontoinnehavare vad du vill göra för dina poäng. Viktigt att komma ihåg, är att poängen har 5 års giltighetstid, innan de försvinner. Om du innehar en högre statusnivå på Eurobonus, kallad Diamond, har du oändlig giltighetstid på dina poäng.
Kom ihåg bokningsklassen!
Varför är bokningsklassen viktig?
Varje flygbiljett hos de allra flesta bolag innehåller olika uppgifter. Alltifrån avgångstider till gateinformation och bokningsklass. Och för poängintjäning, är det just bokningsklassen som är det intressanta. Hos SAS och Star Alliance består bokningsklassen av en bokstav. Observera att bokningsklassen kan skilja åt mellan olika bolag och en bokningsklass hos SAS som genererar en viss poäng, skiljer sig ifrån ett annat flygbolag inom Star Alliance. Om du flyger med SAS inom Sverige gäller följande:
Vid flygresor till USA eller Asien gäller tabellen nedan:
När du bokar din flygresa på sas.se kan du välja om du ska flyga SAS Go, SAS Plus eller SAS Business om du ska flyga till USA eller Asien. Under respektive kabinklass kan du välja olika bokningsklasser. Under priset för pespektive bokningsklass ser du bokstaven för aktuell klass. På den markerade biljetten syns bokningsklassen T. Till höger står det att bagage ingår, ej återbetalbar men att den går att bokas om mot en avgift. Intjäningen på 312 poäng verkar lite udda, men beror på att jag är Eurobonus Diamond, och således tjänar 25% extra poäng när jag flyger. Denna klassen ger alltså normalt 250 poäng per flygning.
Leave a Reply