VÄSTERBOTTENPAJ MED SMÖRDEG, I PORTIONSFORM

Hej allesammans!

Hoppas ni alla haft en bra start på denna månaden? Sepetmber är kommen, och hösten följde med besked, i alla fall i mina delar av landet. Ja, sommaren är definitivt över om man säger så, tyvärr. Jag tycker visserligen om hösten, men med tanke på de få soltimmar vi fick denna sommarn så var jag inte redo för höst än, men vad gör man. Hursom. Många av er har noterat att det har varit lite tomt här ett par veckor, och det har ni så klart rätt i. Jag har haft väldigt mycket att stå i, och orken har inte riktigt räckt till, så något har varit tvunget att ta ett steg tillbaka, och den lotten har tyvärr fått falla på bloggen den sista tiden. Tråkigt tycker jag, men jag lovar i alla fall att titta in och skriva så ofta jag kan och orkar den närmsta tiden, tills det förhoppningsvis lugnar ner sig lite i mitt liv igen.

Den sista tiden har jag ägnat så mycket tid jag bara kan åt mina små trollungar när jag inte jobbat. Förra veckan var vi på bio och tittade på Bilar 3. Sonen älskade den, dottern tyckte den var jättetråkig, haha. Nästa gång skulle hon minsann få välja film deklarerade hon högt när den var slut, haha. Nåja, man kan ju inte älska allt eller hur? Jag och min sambo har dessutom haft en weekend i Malmö/Köpenhamn bara vi två. Massor av god mat så klart, men sen bara strosa runt och vara, vilket är det jag behöver mest just nu. Barnen var hos farmor över helgen och åt en massa glass (enligt egenutsago, haha).

I helgen som gick var jag och min Maria i Ullared och shoppade lite. Det blev något av en spontantripp och det var jättekul. Jag ska inte påstå att jag shoppade överdrivet mycket, men det som fick följa med hem var jag väldans nöjd med, alltsammans. Jag hittade precis sådant där som jag faktiskt behövde. Perfekt. Igår var jag med jobbet på Älgsafari strax utanför Markaryd. Vi åkte tåg i älgparken och matade, och klappade på älgar. Vi avslutade med en medhavd picknick innan vi begav oss hemåt igen. Mysig dag med några av mina favoritkollegor. Bara knappa tre veckor kvar nu tills jag slutar på jobbet, och det känns lite bitterljuvt måste jag erkänna. Så många fina människor som jag kommer sakna jättemycket…

Hursom, vad ska vi äta då? Ja, matlagningen kommer man ju aldrig undan vare sig man tycker det är kul eller ej. Jag tillhör ju kategorin människor som tycker att det är väldigt roligt att laga mat, men det betyder inte för den sakens skull att inte även jag uppskattar och behöver enkla lösningar i köket. Just nu är det ju fortfarande kräftsäsong och de klassika tillbehöer Västerbottenpajen är ju en given kompis på kräftkalaset. Tycker man dock att det är tidskrävade och bökigt att fixa med pajdeg så har jag ett perfekt snabb-tips till er! Använd färdig smördeg isället, och gör pajerna i små portionsformar. Jag lovar, det är nästan godare än vanliga, och gästerna uppskattar dem garanterat mer när de får en alldeles egen liten goding på tallriken. De gjorde i alla fall vi när vi fick dessa serverade på senaste kräftskivan hemma hos en vän.

Västerbottenpaj med smördeg

8 minipajer
  • 1 rulle smördeg
  • 1 dl mjölk
  • 4 dl riven västerbottenost
  • 2 ägg
  • salt och svartpeppar
  1. Rulla ut smördegen och skär ut 8 lika stora fyrkanter.
  2. Tryck ut smördegen i portionsformar, eller i en muffinsplåt.
  3. Vispa ett av äggen, och pensla smördegen med.
  4. Vispa samman det andra ägget tillsammans med mjölken.
  5. Blanda ner osten i mjölkblandningen.
  6. Krydda med salt och peppar.
  7. Fördela ut ostblandningen i smördegsformarna.
  8. Grädda i ugnen på 225 grader i ca 10-15 minuter, tills de får fin gyllene färg.
Severa exempelvis toppade med en klick gräddfil, finhackad rödlök, rom, några räkor och en dillvippa. 

Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *