Gör egna miljövänliga rengöringsmedel

Guide för hur du gör egna miljövänliga rengöringsmedel

En hel del rengöringsmedel vi köper är skadliga för miljön. Det rinner ut i avloppsvattnet och innehåller ämnen som förgiftar vårt vatten och våra marker. En del ämnen är så skadliga att djur inte längre kan reproducera. Som tur är behöver du inte köpa dessa starka medel, oftast finns allt du behöver för att göra ett eget rengöringsmedel redan finns i ditt skafferi. Det är varken tidskrävande eller krångligt att göra dessa miljövänliga rengöringsmedel själv, och de är lika effektiva som de du köper i affären.

De vanligaste ingredienserna är Bikarbonat, Ättika, Tvål, Såpa, Linoljesåpa, Tvättsoda och eventuellt en eterisk olja om du vill ha lite doft när du städar. Förutom rengöringsmedel för städning kan du även göra eget impregneringsmedel för skor av bivax och en vegetabilisk olja. Bivaxet har egenskapen att ge en skyddande och vattenavstötande yta utan att tränga in i lädret. Läs vårt recept på vårdande lädervax/läderbalsam här Recept på Läderfett. Till tvättmedel och till sin personliga hygien behöver man även tvål.

De tvålar köper i handeln (även hårda tvålar) innehåller tyvärr ofta palmolja vilket du helst ska undvika om du inte vill medverka till skövling av regnskogen. Gör egen hård tvål istället. Det är enkelt och går fort, läs vår guide och recept här Gör Egen Tvål Av Olivolja. Nedan hittar du vilka rengöringsmedel du kan göra själv. Längst ner har du länkar på var du hittar ingredienser du behöver ha i ditt skafferi.

Bikarbonat är miljövänligt och rengör effektivt

Bikarbonat är ett giftfritt ämne som använder du till nästan alla hemmagjorda rengöringsmedel som tvättmedel, kemtvätt, diskmaskinstabletter, kakelfogar, wc-rent och ugnsrent eller ersätta ditt sköljmedel med det (precis som ättika kan ersätta sköljmedel). Visste du att bikarbonat även är ett ämne som våra egna kroppar producerar? Du kan göra rent din altan med bikarbonat.

Det är effektiv för att få bort lukt från mattor, då de suger åt sig illaluktande dofter. Strö bikarbonat på mattan och låt det ligga och dra en stund innan du dammsuger. Bikarbonat kan även användas till huskurer som för att bota sura uppstötningar. Dessutom kan du självklart använda det i bakning istället för bakpulver, om det är livsmedelsgodkänt. Det finns en hel del storpack av bikarbonat som inte är livsmedelsgodkända, det betyder att du endast kan använda det till städning, och inte till huskurer.

Spolglansen i diskmaskinen är giftig. Använd ättika istället

Spolglans innehåller smuts- fet och vattenavvisande ämnen som gör att matresterna inte fastnar på din rena disk. Tyvärr innehåller den ofta PHAS och små mängde av det skadar djurs förmåga att reproducera, cellfunktioner och hormonsystem enligt Naturvårdsverket som vill förbjuda PHAS helt.

PHAS finns även i impregneringsmedel till kläder, skor och bilvax. Byt ut spolglans mot vanlig miljövänlig ättika istället, du får precis samma effekt som spolglansen. Använd samma mängd som du vanligtvis skulle ha tagit om du använt spolglans. Här har du länk till hur du gör eget maskindiskmedel Gör Egna Diskmaskinstabletter

Karnaubavax har hög smältpunkt och omöjlig att lösa upp i vatten och etanol

Du använder produkter som innehåller carnaubavax varje dag, Karnaubavax är ett naturligt vax som kommer från bladen av Copernicia prunifera- palmen som endast odlas i Brasilien. Vaxets egenskaper ger användning för många olika saker som i livsmedel (t.ex. godis) , kosmetika, bil- och möbelvax, skoputsmedel, formar för halvledaranordningar och som en beläggning för tandtråd. Karnaubavax är giftfritt och allergivänligt. Den kan poleras till hög glans.

Recept på bilvax

Smält ingredienserna i ett vattenbad. Det är viktigt att du låter dem smälta sakta över låg värme, därför är det bäst att låta det smälta i ett vattenbad. Häll sedan över bilvaxet i en värmetålig behållare. Låt stelna innan du använder det.Karnaubavax räknas som bra miljöval och vaxet utvinns från palmblad.

  • 2,4 dl linolja
  • 4 msk Karnaubavax
  • 2 msk bivax
  • 1,2 dl ättika

Linoljesåpa fungerar som en allrengöring

Linoljesåpa och linsåpa är samma sak. Det är skonsamt mot både golv, miljö och hud och är biologiskt nedbrytbar. Du kan blanda till en sprayflaska och använda det för rengöring av rostfria varor, kakel, ugnen och kaklet. Linoljesåpa är fetare än vanlig såpa och är en helt naturlig produkt som dessutom doftar gott. Använd den som en allrengöring.

Du kan även få bort rost från rostiga beslag genom att lägga de i en såplösning eller i ren linolja i några dagar. Fungerar även för handdisk, tvätta bilen, göra rent altanen, få bort svåra fläckar från kläder, tvätta målarpenslar och mycket mer. Linoljesåpa finns både som fast och lös. Den fasta löser man upp i ljummet eller kallt vatten. Man brukar ta 1-3 msk till 10 liter vatten. Linoljesåpa hittar du i byggnadsvårdsbutiker. Det finns en nackdel med linoljesåpa och det är att den kan självantända. Den gör det inte i burken den ligger i, däremot kan trasorna du använt brinna om du inte tar hand om dem korrekt. Det här gäller även andra vegetabiliska oljor. Var alltid försiktig med oljebaserade produkter. Här kan du läsa brandskyddsföreningens rekommendationer.

Det finns både Rå linolja och Kokt linolja. Rå linolja används främst till impregnering av trämöbler som man har utomhus. Man kan grunda före målning utomhus med rå linolja. Kokt linolja torkar fortare och används främst på produkter som man förvarar inomhus. Du kan göra egen målarfärg med linolja, se vårt recept på äggoljetempera här Gör Egen Färg. Du kan även göra andra produkter av linolja som möbelolja, vax, fernissor och kitt. Linolja finns även som rostskyddsmedel för bilar.

Grön och gul såpa innehåller samma sak

Både grön och gul såpa är tillverkade av tallfettsyra som är gul. Den gröna såpan är alltså färgad grön med hushållsfärg, det finns inget annat som skiljer dem åt. Såpa är biologiskt nedbrytbar och fungerar även den som allrengöring. Den är även effektiv vid bekämpning av bladlöss. Gul och grön såpa som du köper i affären är ofta väldigt utspädd med vatten.

Vad är Lin?

Lin är en växt och man kan använda både frön och stjälk till olika saker. Fröna kan ätas av både djur och människor men även kallpressas till en olja som är väldigt bra att använda för ytbehandling och impregnering av trä. Av stjälkarnas fibrer kan man göra linnetyg genom vävning eller tillverka linneisolering. Linfiber är slitstarkt och tygerna blir oftast vackrare med tiden.

Man kan använda Lindrev som isoleringsmaterial till fönster. Linoljesåpa tillverkas genom att man låter linoljan förtjockas till en fet, gyllene såpa. Linoljefärg består av kokt linolja och pigment som vårdar träet och sitter betydligt längre än andra färger.

Rengör dina fönster med handdiskmedel och ättika

Gör eget fönsterputs genom att blanda en flaska med 20% ättika och resten vatten. Tillsätt några droppar handdiskmedel.

Rengör kastruller och ugn med bikarbonat och ättika

Bikarbonat och ättika är väldigt effektivt för att få bort fastbränd gröt och sås i kastruller. Strö bikarbonat på det fastbrända och häll på ättika. Det kommer att bubbla och fräsa. Låt det stå och verka i en halvtimma och skrapa bort det fastbrända med en smörkniv gjord av trä. Du kan rengöra din ugn genom att blada till en smet av bikarbonat och vatten.

Börja med att skura bort det värsta med såpa och vatten. Stryk sedan ut smeten av bikarbonat i ugnen. Gör i ordning en sprayflaska med ättika och spraya det på smeten. Låt verka i ca 20 minuter innan du skurar rent.

Gör rent toalett och handfat med bikarbonat och ättika

Istället för WC-anka kan du använda bikarbonat och ättika. Strö bikarbonat i hela toalett skålen och låt verka i 30 minuter. Gör sedan i ordning en sprayflaska med ättika och spraya hela toalett skålen. Det både rensar och desinficerar, och avlägsnar eventuella fläckar som bildats runt kanten på vattnet. Du kan rengöra ditt kakel i badrummet genom att blanda en sprayflaska 50/50 med 24% ättika och vatten.

Spraya över hela kaklet, även fogarna, och låt verka i några minuter innan du skrubbar med en skrubborste och eventuellt med en tandborste i fogarna. Skölj av med varmt vatten. Det är viktigt att du är noga med att skölja av all ättika, eftersom ättika kan fräta på cement.

Gör eget ekologiskt tvättmedel och sköljmedel

Sköljmedel är varken bra för dina kläder eller miljön. Ättika får dina kläder mjuka och fina, och vill du ha doft kan du tillsätta några droppar eterisk olja. Ett tvättmedel kan du göra av tvålflingor, tvättsoda och bikarbonat. Läs vår guide här om hur du gör både tvättmedel och sköljmedel Gör Eget Tvättmedel och Sköljmedel.

Natriumhydroxid alltså lut eller kaustiksoda används till tvåltillverkning

Natriumhydroxid används som bas vid tillverkning av många kemikalier och andra produkter, som t.ex. tvål, tvättmedel och propplösningsmedel. Du använder den även när du ska luta av möbler. Att luta av en möbel betyder att man får den helt trären, alltså tar bort all färg.

När du ska göra tvål är det viktigt att du köper en ren kaustiksoda, det är INTE samma som du köper när du ska lösa proppar i dina rör. Den rena kaustiksodan hittar du i en järnhandel och måleriaffärer. Nitor tillverkar ren kaustiksoda.

Länkar till där du kan handla bikarbonat, linoljespa m.m.

  • Gröna Valet: Ej livsmedelsgodkänt bikarbonat för rengöring. 1 kg kostar 49kr (49kr/kg) Bikarbonat Gröna Valet,
  • Bodystore: Ej livsmedelsgodkänt bikarbonat storpack 1 kg, 45 kr. (45kr/kg) . Bikarbonat 1 kg 45kr
  • Opella Bikarbonat: Livsmedelsgodkänt Bikarbonat 5 kg 205 kr. (41kr/kg) Bikarbonat 5kg, 205kr
  • Willys Bikarbonat: Livsmedelsgodkänt Bikarbonat, Dr Oetker, 200g 13,90kr (69,90kr/kg) : Willys bikarbonat Dr Oetker 200 g 13:90 kr
  • Clas Ohlsson Bikarbonat: Ej livsmedelsgodkänt bikarbonat 550g 39:90kr (72,50 kr/kg) Bikarbonat 550g Clas Ohlsson
  • Biltema Bikarbonat: Ej livsmedelsgodkänt bikarbonat, 550g, 34,90kr (63,45kr/kg) Biltema Bikarbonat
  • Willys: Ättika 1 liter 12:90 kr
  • Bodystore: Bivax 400g 119 kr
  • CDON: Bivax 400g, 119kr
  • Opella Bivaxplattor: Opella 35kr/st
  • Panduro: Bivax 250 g Panduro
  • Rawfoodshop.se: Karnaubavax Karnaubavax 100g, 96,30kr
  • Svensk Hälsokost Doftolja: Eteriska oljor
  • Jordklok: Eteriska Oljor Jordklok
  • Pipett Opella: Pipetter finns hos Opella för 6kr/st. Pipette Opella
  • Doftlunden: Doftolja 19 kr
  • Gröna Valet tvättsoda: 5 kg Tvättsoda kostar 149kr (29,80kr/kg) Tvättsoda 5kg Gröna Valet
  • Bodystore; Tvättsoda 1 kg, 69 kr
  • Gröna Valet Tvålflingor: 400 gram tvålflingor (ca 4 dl) kostar 39kr Tvålflingor Gröna Valet
  • Jordklok Tvålflingor: 400 gram Aleppotvålflingor kostar 119kr Tvålflingor Jasmin Jordklok
  • CDON Tvålflingor: 1 kg tvålflingor kostar 109kr hos CDON. CDON Tvålflingor
  • Rekoshopppen: 1kg fast linoljesåpa kostar 55kr. 1kg Gysinge Fast Linoljesåpa
  • Gysinge: Du kan köpa direkt från dem via deras hemsida. 5 liter kostar 555kr GysingeSåpa lös
  • Balders Hage: Säljer Grunne Linoljesåpa. 5 liter kostar 469kr Balders Hage Linoljesåpa
  • Panduro: Nitor Kustiksoda Panduro
  • Bauhaus Nitor Kaustiksoda Bauhaus
  • Bolist: Nitor Kaustiksoda Bolist
  • XL-Bygg: Nitor Kaustiksoda XL-bygg

Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *