Gurkmeja – Indiska kryddor

Hindi – Haldi               Engelska – Turmeric powder                 Svenska – Gurkmeja

Gurkmeja används i pulverform och är en vanlig krydda i indiska ris- och curryrätter. Pulvret görs av den torkade roten av växten Circuma Longa, som hör till växtfamiljen ingefärsväxter. Den räknas som en medicinalväxt och växer vilt i Sydindien och Sydostasien.

Gurkmejan har ett starkt gult färgämne (curcumin) som vackert färgar de maträtter den ingår i, men också fungerar utmärkt till textilfärgning. Den är en viktig beståndsdel i den krydda vi kallar curry och är det som gör denna kryddblandning gul.

Den skarpa, lite bittra smaken är mycket utpräglad, vilket kräver försiktighet vid kryddning. Gurkmeja bränner lätt vid och tillsätts därför i ren form, sent i matlagningen.

I Ayurveda sägs gurkmeja vara blodrenande, sammandragande och en hjälp för att smälta proteinrik föda, t ex paneer. Denna tropiska ört innehåller väldigt mycket oxidanter och anses även i väst vara ett naturläkemedel som är inflammationshämmande och bra mot ledbesvär. I laboratorieförsök har man visat att den kan stoppa sjukdomsförloppet vid cancer och alzheimers.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *