Hur lång tid tar det att få ihop en miljon med aktier?

Den ständiga frågan alla ställer sig är, hur kan jag bli ekonomiskt fri genom aktier? Det går definitivt och även om du nu är 50 år eller äldre, så kan även du spara några tusen i månaden som ger dig guldkant på tillvaron. Anledningen till att det lönar sig att spara i aktier istället för på banken, är att banken ger dig 0kr i ränta. Om du sparar 2000kr varje månad, så kommer du om ett år ha 24 000kr på kontot.

Om du fortsätter att spara kommer du efter två år ha 48 000 kr på kontot, du får ingen ränta. Aktiebörsen har en procentuell uppgång som ligger mellan 7-8% per år, det innebär att om du istället sparar 2000kr varje månad i aktieplaceringar, så kommer du få en ränta på mellan 7-8%. Det betyder att om du har sparat 2000kr/månad i två år, så har du nu 65 561kr. Du har alltså tjänat 17 560 kr på att istället placera pengarna på börsen istället för att sätta in pengarna på ett konto hos din bank. Eftersom du varje år kan räkna med en ränta på 7-8% så kommer det att öka för varje år. Ju mer pengar du har, desto högre ränta får du, eller hur, det är ju skillnad på 7% ränta på 2000kr och 7% ränta på 65 000kr.

Det finns räknesnurror som ger dig en indikation på hur mycket du kan få ihop efter en viss tidsperiod. Om du skär ner dina kostnader varje månad, och låt säga att du istället för att gå på krogen och äter middag och lunch ute, så kan du lägga dem pengarna på aktier istället. Om du sparar 12 0000 kr/månad så innebär det att du nästan har 1 miljon på 5 år, utan att ha varit speciellt aktiv på börsen. Men, om du är aktiv på börsen, så behöver du inte spara så enorma summor varje månad för att nå ditt mål fortare. Om du vill göra en beräkning som bygger på att du är en passiv sparare, som innebär att du placerar i samma bolag varje månad, och inte säljer dem, så kan du räkna ut ungefär hur lång tid det tar.

Men enligt räknesnurran tar det ju 20 år!!

Ja, det kanske tar tid, men vad hade du gjort annars för 2000 kr varje månad? Eller 1000kr varje månad? Om du väljer att inte spara överhuvudtaget så har du ju inga pengar om 5-10 eller 20 år. Och om du sätter in pengarna på ett vanligt sparkonto, så har du bara sparat exakt det du satt in, du får ingen ränta.

Dessutom kan du när du väl har gett dig in i aktiehandel och har kapital i aktier, börja göra handel som snabbar på processen och då kommer det inte att ta 20 år eller vad räknesnurran räknade fram. Om du är passiv, så kan du räkna med att det tar lång tid, och med passiv så innebär det att du köper aktier i några få stora företag som du vet kommer bli mer lönsamma för varje år som går, som t.ex. i 20 år. Du väljer själv när och om du vill sälja aktier och ta ut din vinst.

Det här är inget pensionssparande där du låser dina pengar en viss tid, du får när som helst sälja dina aktier och ta pengarna. Anledningen till att man som passiv väntar med att ta ut vinst och fortsätter att spara i bolagen man valt ut, är att man vet att vinsten ökar för varje år. Varje månad köper du fler aktier, i de 5 olika bolagen som du valt ut, och varje gång du får en utdelning från bolagen, så investerar du dem i nya aktier. Det är inget fel med en sådan strategi alls. Den är sund och trygg och kommer ge dig mycket bra ränta. Men om du inte vill vänta i 10-20 år på att det ska ha blivit en massa pengar, så kan du ju vara aktiv på börsen, och köpa och sälja och göra affärer som snabbar på processen.

Det är ju riskfyllt! Tänk om jag gör dåliga affärer! Och Pandemier gör ju att jag förlorar!

En pandemi, regeringsskifte, krig och andra stora och lite mindre händelser påverkar självklart börsen. Det var ju ett börsras 2008 som ändå återhämtade sig 2010, vilket du kan se i graferna. Kolla OMX30 (alltså stockholmsbörsen hur den gick från perioden 2006-2010) Under pandemin som började 2020 så har många små företag i konkurs, men de större har klarat sig utmärkt. Börsraset 2008 hade med bostadsbubblan att göra, kolla filmen The Big Short och googla så kommer du förstå varför. Och det kan absolut hända igen, men om du har lite koll på omvärlden, och även sätter dig in i hur aktiehandel fungerar, så behöver du inte förlora.

Det är inte bara stora eller små händelser i världen som påverkar hur aktier stiger och sjunker i värde, och det är just det stigande och sjunkande i värdet som gör att man kan göra riktigt bra affärer och tjäna bra med pengar. Om du inte är påläst om fundamental och teknisk analys, då blir det riskfyllt att göra aktiva affärer på börsen, dvs att du väljer att sälja av en del aktier och köpa andra nya. Anledningen till att det är riskfyllt är för att du inte vet när det är rätt läge att varken köpa eller sälja, och du vet inte heller vilka aktier du bör köpa eller sälja.

Det är inte magkänsla eller tips från din morfar som ska avgöra när du aktivt ska sälja eller köpa aktier varje dag, vecka eller månad eller hur aktiv du nu väljer att vara. Om du ska vara aktiv på börsen så måste du först lära dig fundamental och teknisk analys, vi har skrivit ett eget inlägg om det Blir rik på Aktier och Optioner, som du hittar i kategorin Ekonomi. Du behöver absolut inte vara ”skitsmart” eller ha en universitetsexamen för at lära dig detta, du behöver bara ge dig själv tid.

När du väl förstår det här, så kommer du att kunna göra affärer och veta exakt vilka aktier du ska köpa och sälja för att gå med vinst fortare.

Vad innebär ISK och KF? Vart ska jag aktiespara?

För att kunna köpa och sälja aktier, så måste du ha en aktiemäklare. Flera banker, som Swedbank m.m. erbjuder denna tjänst genom att du kan öppna ett ISK eller KF-konto hos dem. MEN! du måste inte göra det via din egna bank, faktum är att din bank faktiskt är både dyrare och sämre på det här än andra aktiemäklare. Anledningen till det är att deras huvudsyssla är att låna ut pengar till bolån, betala räkningar m.m, inte hjälpa privatpersoner med aktieaffärer. Visst låter det dumt, en bank som inte satsar på ännu en viktig ekonomibit?

Faktum är att det är bättre och mer prisvärt för dig att öppna ISK och KF-konto hos aktiemäklare som Avanza eller Nordnet. Deras huvudsyssla är att de är aktiemäklare, och deras huvudsyssla är endast att hjälpa privatpersoner med deras aktieaffärer. De har även kurser i hur man placerar i aktier m.m. Dessutom tar de inget Courtage, alltså en avgift som alla aktiemäklare tar (även din bank) vid varje köp- och sälj, så länge du inte har mer än 50.000kr på dina konton. Deras Corutage är dessuotm lägre än bankernas. Det är helt gratis att öppna konto hos Nordnet och Avanza, och de har appar där du enkelt kan navigera och följa dina aktier.

ISK , KF och Aktiedepå är 3st olika konton där du kan göra dina aktieaffärer i. De kan du öppna hos Nordnet, Avanza och självklart hos din bank. ISK– ska du välja om du gör aktieaffärer på Stockholmsbörsen (även kallad OMX30). KF, alltså kapitalförsäkring, väljer du om du ska handla med utländska aktier. Aktiedepåska du aldrig välja, all vinst och utdelning beskattas med 30%.

Om man köper eller säljer aktier så måste man betala en skatt. Det kan vara krångligt att hålla reda på, men om gör dina affärer genom ISK eller KF behöver du inte bekymra dig om det, då kommer det ske automatiskt och vara förtryckt på din deklaration. Du kan alltså välja att öppna både ett ISK och KF konto och handla både svenska och utländska aktier.

Flytta aktierna till en Aktiedepå om du tror att ett företag kommer att försättas i konkurs Bäst är ju självklart att du sålt ditt innehav om du tror denna risk finns. Om aktierna är på ett ISK kan inget avdrag ske för förlust. Detta även om de flyttas till en aktiedepå efter att det försatts i konkurs. Vid misstanke om att ett företag kommer att försättas i konkurs finns alltså en skattemässig fördel att flytta dem från ISK till en aktiedepå innan konkursen är ett faktum.

Vilka aktier ska jag börja med att köpa?

När du har öppnat ditt konto hos Avanza eller Nordnet så kan du börja köpa aktier varje månad. Det bästa är att du först börjar kolla in vilka stora bolag du tror kommer att vara lika framgångsrika om 20 år som de är idag. Starka bolag, som finns i katergorin som t.ex. Large Cap, Mid Cap och Small Cap. Alla de tre kategorierna innehåller företag som har mycket stora kapital och har funnits på marknaden länge.

Om du väljer ut ett företag ur någon av dem kategorierna kan du se på grafen, om du väljer en 20-årsperiod, att den håller en ganska jämn nivå, med en stadig uppgång. Rekommendationen är att du väljer ut 5-10 bolag, inom olika branscher, det är för att du då sprider din risk. Du kan t.ex. välja Coca-Cola (mat) Tesla (Teknik och innovation) Volvo (bilindustri), Atlas Copco (gruvindustrin) Amazon (e-handel). Kolla deras grafer, har de en tydlig uppåtgående trend de senaste 20 åren? Eller 10 Åren? I så fall är de bra investeringar. Du kan även kolla hur mycket de bolagen ger utdelning varje år/aktie m.m.

När du har gjort dina val, så köper du nya aktier varje månad i de bolagen, för t.ex. 2000kr. Försök se till att du äger ungefär lika många aktier i varje bolag. Under tiden du sparar kan du sätta dig in hur aktiehandel fungerar. Läs på om teknisk analys och lär dig hur man gör aktieaffärer. Du hittar våra tips i inlägget Bli rik på aktier och optioner. Du kan även investera i starka Investmentbolag som t.ex. Kinnevik och Investor. Deras mål och affärsidé är att öka värdet på aktierna för deras aktieägare, bra va? De har koll på marknaden och investerar, och eftersom du investerar i dem, får du ta del av det dem investerar i.

Stockholmsbörsen heter OMX30, Amerikanska börsen heter NASDAQ,NYSE

Stockholmsbörsen öppnar kl 09:00 och stänger kl 17:30. Den amerikanska börsen som heter NASDAQ,NYSE öppnar klockan 15:30 och stänger kl 22:00. Anledningen är tidsskillnaden mellan Sverigen och Usa. Det är bra att veta när en börs öppnar och stänger, för på så vis kan du se vilka priser aktien stod i vid öppning och stängning.

Det är även bra för dig att veta vilka tider handel pågår, om du t.ex. vill investera i amerikanska bolag. Du kan även handla på andra börser som Finland, Norge, Danmark, London m.m. Bäst är dock att du börjar med Stockholmsbörsen och förstår den.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *