Category: Laga
-
Gurkmeja – Indiska kryddor
Hindi – Haldi Engelska – Turmeric powder Svenska – Gurkmeja Gurkmeja används i pulverform och är en vanlig krydda i indiska ris- och curryrätter. Pulvret görs av den torkade roten av växten Circuma Longa, som hör till växtfamiljen ingefärsväxter. Den…
-
Paneer butter masala – Indisk gryta med kryddig tomatsås och ostkuber
Kryddor att ha hemma till paneer butter masala: chilipulver, garam masala, ingefära (färsk) koriander, vitlök (färsk). Paneer butter masala Det här är ett väldigt enkelt och lättlagat recept på paneer butter masala, som smakar som på restaurang. Det innehåller få ingredienser och ger utmärkt resultat. Till såsen används förutom lök och kryddor, tomatpuré och ketchup,…
-
Vad är indisk mat? – Översikt
”Indisk mat” Att tala om ”indisk mat” kan vara svårt, eftersom begreppet infattar så otroligt många olika slags rätter och matlagningstekniker. Den gränslösa variationsrikedomen när det kommer till indisk mat, är ett resultat av flera faktorer. Indien är kolossalt vidsträckt och landskapet skiftar mellan snötäckta berg i Himalaya och tropiska stränder i söder och har…
-
Tikka masala med grönsaker – Vegetarisk tikka masala
”Tikka” betyder bitar. I den här vegetariska tikka masalan ingår det bitar av olika grönsaker och även halloumiost om man tycker om det. Det finns inget standardrecept för tikka masala men det brukar innehålla citronsaft, koriander och tomat. Det här receptet innehöll från början ingen tomat alls. Jag la på eget bevåg till 2 msk…
-
Kryddig kikärtsgryta – Kikärtor med ingefära, vitlök och grön chili – Chana masala
Kryddig indisk kikärtsgryta – Kikärtor med ingefära, vitlök och grön chili Den här kikärtsgrytan är ganska stark och passar de som tycker om indisk mat med lite hetta. Pressad citron gör den syrlig i smaken och den stora mängden koriander präglar rätten. Kikärtor är en viktig proteinkälla i det indiska vegetariska köket. Indien är även…
-
Raita (indisk yoghurtsås) med mynta och gurka – Pudina raita – Restaurant style
Raita med mynta och gurka – Pudina raita – Indisk yoghurtsås Den här raitan är en av de godaste! Jag tror de allra flesta som gillar indisk mat också är bekanta med smakerna. Den ligger nämligen nära den portion sallad med sötaktig yoghurtsås, som man serveras på ALLA indiska restauranger i Sverige. Jag har länge…
-
Paneer korma – Indisk ost i enkel kormasås med kardemumma, russin och cashewnötter
Paneer korma – Indisk ost i enkel korma Paneer, som är en indisk färskost, är en av mina favoritingredienser i indisk matlagning. Det är också skönt att den går att ersätta med tofu eller halloumi om man är på det lata humöret. Korma är en fantastisk god indisk sås gjord på milda kryddor, grädde och…
-
Kitchari – Hälsosam indisk ris-, lins- och grönsaksblandning
Kitchari anses vara väldigt nyttigt och rekommenderas av yogis och ayurvediska hälsogurus för att rena kroppen och stabilisera obalanserade magar. Rätten har ett högt protein- och näringsinnehåll och är samtidigt lättsmält och skonsamt för mag- och tarmsystem. ”Kitchari” betyder blandning, oftast av ris, linser och grönsaker som man kokar tillsammans i en och samma gryta.…
-
Rosenvatten
Hindi – Gulag jal Engelska – Rose water Svenska – Rosenvatten Rosenvatten framställs genom destillering av färska kronblad av den intensivt doftande Damaskusrosen. Vattnet är en biprodukt som bildas när man framställer rosenolja, vilken används som essens i parfymer. Ren rosenolja kan också spädas med vatten…
-
Indisk linsgryta med gröna linser och spenat – Palak dal shorva
Kryddor som behövs till indisk linsgryta med gröna linser: Chilifrukter, chilipulver, garam masala, gurkmeja, vitlök (färsk) Den här linsgrytan är stark och domineras av mer kärva smaker som chili, gurkmeja och vitlök. Jag tycker att detta är något av det godaste man kan göra med gröna linser! Indisk linsgryta med gröna linser är kalasgod att…