Mandeolja – motverkar hudens åldrande

Mandelolja är en mild olja som kan användas av hela familjen, du kan t.o.m. använda den som babyolja. Det är inte bara Lady Gaga som hyllar denna olja, då den gör rena underverk för din hy. Den tar bort mörka ringar under ögonen, återfuktar på djupet, lindrar ärrbildning från acne och jämnar ut hudtonen.

Mandelolja är faktiskt inte bara bra för din hud, den är även bra för hår och naglar. Innan du smörjer in ansiktet kan du värma upp oljan lite genom att gnugga den i dina händer. Den fungerar även utmärkt som ansiktsrengöring. Massera in ansiktet med mandelolja och torka av med en tvättlapp. Du kan även använda mandelolja som massageolja.

Mandelolja passar även dig med fet hy

Mandelolja passar både fet, torr och känslig hy. Det kanske låter motsägelsefullt att en olja passar en fet hy, men mandeloljan hämmar hudens produktion av talg, vilket kan minska problem med acne. Genom att massera in mandelolja avlägsnar du döda hudceller samtidigt som du påskyndar bildning av nya hudceller vilket ger dig en jämnare och slätare hud.

Mandelolja används ofta i krämer mot psoriasis och eksem då den mjukar upp sårskorpor och lindrar klåda och irriterad hud. Den höga halten av vitamin E, som är en antioxidant, bromsar uppkomsten av rynkor, bristningar och UV-skador.

Mandelolja motverkar håravfall

E-vitamin brukar kallas för ”pälsvitamin”. Man brukar ge hundar vetegroddsolja som tillskott inför utställningar då den har hög halt av E-vitamin. Även mandelolja har hög halt av E-vitamin och vårt hår mår väldigt bra av det. Gör en inpackning med mandelolja, både din hårbotten och ditt hår kommer bli friskare av det. Inpackning med mandelolja är ännu viktigare för dig om du har en kliande hårbotten eller mjäll. Du kan även ha mandeloljan i dina längder då den motverkar kluvna hårtoppar.

För att mandeloljan ska få bäst effekt så kan du värma lite mandelolja, och använda det i fuktigt handdukstorrt hår. Massera in oljan i hårbotten och längder, låt gärna verka över natten för bästa effekt. Om du vill ha mandelolja för att motverka frizzigt hår ska du ha det i handdukstorrt hår. Gnugga mandeloljan i dina händer så den blir lite varm, sedan drar du fingrarna genom hela håret, så det fördelar sig jämt. Ditt hår blir mindre trassligt och återfuktar det så det får fin lyster.

Mandelolja ger starka och långa fina naglar

Återfuktade nagelband ger starka och friska naglar. Gnugga in dina nagelband varje dag i två veckor och du kommer att märka en markant skillnad.

Har du blivit röd i solen?

Om du har blivit solbränd kan du lindra det med mandelolja. Du kan även bleka en solbränna med hjälp av mandelolja, citron och honung. Blanda en tesked honung med några droppar mandelolja och citron, och massera in det i huden. Låt det verka i en timme, och skölj sedan av det.

Mandelolja och ricinolja ger fylligare och längre hår

Ricinolja är en väldigt fet och trögflytande olja som används av många som vill stimulera hårväxten. Anledningen till att ricinolja har den effekten är att den stärker keratinet som finns naturligt i våra kroppar. Eftersom även mandelolja är väldigt bra för håret och hårbotten är det bra att blanda dessa två oljor och göra en inpackning. Blanda 50/50 av oljorna och massera in det i hårbotten och längderna i handdukstorrt hår och låt det verka över natten.

För att få bort överflödigt som inte sugits upp av håret kan du tvätta med balsam först, och sedan med ett sulfatfritt schampo. Anledningen till att du ska använda ett sulfatfritt schampo är att även om sulfater rengör bra, så torkar de ut både hårbotten och håret. Om du vill veta mer om vad ricinolja är bra för har vi skrivit det i ett separat inlägg.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *