MOROTS- OCH LINSSOPPA

Redan torsdag!
Härligt, härligt med torsdag = fredag imorgon! Full fart mot helgen säger jag!
Jag har precis kommit hem från jobbet och hämtning på förskolan. Idag fick jag inte mindre än tre barn med mig hem minsann. Min son ville ha med sig en liten kompis, så nu är de redan i full gång med att leka här hemma. Får se hur det går med lillasystern som alltid så gärna vill vara med och leka med storebror och hans kompisar… Storebrodern brukar inte alls vara lika sugen på det om man säger så.
Jag tänkte dock att hon och jag kunde sysselsätta oss i köket en stund istället. Vi ska nämligen få fikagäster i helgen, på lördag närmare bestämt, så det är lika bra att börja baka med en gång. Eftersom det är Kanelbullens dag på just lördag så tänker jag mig en riktig bullbuffé – ni får hålla utkik på Instagram om ni vill se vilka olika fyllningar jag bjuder på!
Först och främst är det ju dock sopptorsdag som gäller! Ja, i alla fall här på bloggen! Har ni ätit soppa idag kanske? Det har faktiskt jag – det blev ärtsoppa till lunch, ärtsoppa med massa, massa senap!
Här och nu blir det dock en annan sorts soppa, som om möjligt är ännu godare! Ja, faktiskt! Jag pratar om en vegetarisk morots- och linssoppa med smak av ingefära, citron och vitlök. Ljuvligt god vill jag lova, och som om inte det vore nog har den en fantastiskt fin höstig orange färg – jag älskar färgglad mat!

 Morots- och linssoppa

4 portioner
 • 2 schalottenlökar
 • 2 vitlöksklyftor
 • 4 morötter
 • 500 gram passerade tomater
 • 7 dl vatten
 • 2 grönsaksbuljongtärningar
 • 2 dl röda linser
 • 1 msk pressad citron
 • 1 msk tomatpuré
 • 2 krm sambal oelek
 • 1 tsk malen ingefära
 • salt och peppar
 1. Skala och hacka löken och vitlöken. Skala morötterna och skär dem i tunna skivor.
 2. Fräs lök, vitlök och morötter i en stor gryta tillsammans med ingefäran i några minuter.
 3. Rör ner tomatpuré, sambal oelek och de röda linserna.
 4. Häll över de passerade tomaterna och vattnet och smula ner buljongtärningarna. Koka upp och låt puttra sakta under lock i ca 15-20 minuter, tills linserna och morötsbitarna är mjuka.
 5. Smaka av med pressad citron, salt och peppar.
Servera soppan med en klick naturell kvarg, och varför inte en brödpinne eller två.

Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *