POLKABRÄCK

1a Advent, välkommen!
Ja, nu är nedräkningen officiellt igång. Julen är i antågande ännu en gång och det är full fart framåt som vanligt vid denna tiden på året. hur har ni det? Har adventslugnet infunnit sig, eller är det julförberedelser deluxe som har infunnit sig redan kanske? Själv tar jag det väldigt lugnt för stunden, och känner ingen julstress alls ännu. Skönt. Vi frar alltid jul borta, antingen hos min eller sambons släkt, så här hemma behövs egentligen inte så mycket stressas med egentligen. Julklappar, julgran och lite julgodis i godan ro under månaden, det är min melodi.
Igår hade vi några vänner på besök, och det fikades och pratades. Lugn, förbehållslöst, så som jag vill ha det. Min dotter var på kalas, och följde sedan med en kompis hem efter kalaset. På kvällen när jag hämtade henne så fick jag med både henne och ett sprillans nybyggt pepparkakshus från kompisen. De hade köpt hus och dekorerat för fullt i flera timmar. Det var så fint, och hon var så stolt. Underbara unge.
Idag fortsätter med lite “julbestyr” då det är dans kring julgranen med godisutdelning för barnen  som gäller. Evetuellt blir det en vända till bowlinghallen också för någo “after-julgransdans” evenemang. Vi får se var dagen tar oss helt enkelt.
Hur ska ni själva spedera denna första advent? Blir det kanske en klassisk adventsfika med hemmabakade lussebullar och pepparkakor? Kanske lite glöggmys til det. Ja, det är ju tradition och absolut inget att förringa, för mysigt är det minst sagt. Här hemma är julgodis ett vanligt inslag vid adventsfikat vid sidan om de traditionella bakverken och det är alltid uppskattat. Hela veckan lång har det varit just julgodis-tema här på bloggen ju, och idag tänkte jag avsluta med ännu en riktigt lättbakad favorit: polkabräck.
Choklad i kombination med härlig polka är verkligen inget som bör underskattas. Det är förförande gott, och går hem minst lika bra hos både stora som små. Har man dessutom kanske svårt att bestämma sig för vilken sorts choklad man är sugen på att använda, så är dessa perfekta, för varför ska man behöva välja egentligen? Nej, kombinera både mörk och vit choklad, det bästa av båda världar, och toppa med polka. Himmel.

Polkabräck

 ca 40 bitar
 • 200 gram mörk choklad
 • 200 gram vit choklad
 • 2 msk smör
 • 2 dl grovt krossade polkagrisar
 1. Smält den mörka chokladen över ett vattenbad.
 2. Klicka i 1 msk smör, och rör runt tills smöret smält.
 3. Ta bort chokladen från värmen och låt stå tills de tjocknar något, till en bredbar konsistens.
 4. Bred ut chokladen på ett bakplåtspapper (den ska inte flyta iväg).
 5. Låt stelna helt i kylskåpet.
 6. Smält den vita chokladen över ett vattenbad.
 7. Klicka i 1 msk smör, och rör runt tills smöret smält.
 8. Ta bort chokladen från värmen och låt stå tills de tjocknar något, till en bredbar konsistens.
 9. Bred ut den vita chokladen på den mörka chokladen.
 10. Strö över polkagris.
 11. Låt stelna helt i kylskåpet.
 12. Bryt eller skät i bitar.
Förvara polkabräcken svalt.

Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *