VARMRÖKT LAX MED VISPAD HOVMÄSTARSÅS

Hej!
Dan före dan, före dan… Bara två dagar kvar till julafton allesammans. Själv tycker jag mest fortfarande att det känns som att det var trettio plusgrader och man sprang runt i shorts och linne för ett par veckor sedan. Iblad är det lite läskigt hur snabbt tiden går faktiskt. Hursom, nu är julen trots allt runt hörnet redan.
Igår var jag med barnen  skolan för årets julavslutning. Eftersom jag är klassförälder i båda mina barns klasser blev det en massa bakande inför avslutningen. Till min sons klass bakade vi pepparkakscupcakes med polkafrosting, det receptet tänkte jag dela med mig av till er imorgon, så håll utkik efter det om ni tycker att det låter läskande. På avslutningen i kyrkan sjöng barnen så fint och min son var stolt som en tupp över att han spelade rytmikminstrument under hans klass sång, men all rätt. De var så duktiga.
Igår kväll sedan var vi hemma hos vänner och hälsade på, min guddotters familj. Det blev bebismys i massor, och hon fick sin julklapp. De andra barnen lekte och stojade för fullt, som vanligt, och ja, alla hade roligt med andra ord, precis som det ska vara. Det bjöds på ädelostgratinerad kycklingfilé och ris som jag mer än gärna mumsade i mig. Kyckling är en klar favorit på min tallrik.
På tal om tallrikar, nu börjar det ju närma sig julbord med stormsteg som sagt. På måndag smäller det. Vad brukar ni ha på julbordet som kanske sticker ut lite från det traditionella? Julborden runt om i landet skiljer ju sig så klart säker väldigt mycket, men klassikerna brukar ju finnas med: Jansson, julskinka, köttbullar, prinskorv, sill, kål av diverse slag etc. Ja, mycket mat är det.
En annan straditionell stammis på julbordet är ju laxen. I min familj brukar vi ha dels gravad lax, men även varmrökt lax, och den varmrökta laxen serveras tillsammans med en vispad hovmästarsås som en av mina mostrar började med en gång i tiden för länge sedan. Det är knappast ett recept, men ett busenkelt knep för att sätta den där lilla extra piffen på såsen, och därför vill jag dela med mig av detta lilla tips även till er. Frågar ni mig så tycker jag att den vispade såsen är mycket godare än “bara” originalet.

Vispad hovmästarsås

 6-8 portioner
  • 1 burk Hovmästarsås
  • 3 dl vispgrädde
  1. Vispa grädden till hårda toppar.
  2. Vänd ner Hovmästarsåsen i grädden tills det blir en jämn, tjock sås.
Servera tillsammans med exempelvis varmrökt lax och nykokt potatis, eller på jul- eller påskbuffén.

Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *